Минималната заплата: Синдикатите настояват тя да стане 1080 лв. от 2025 г.

Минималната заплата: Синдикатите настояват тя да стане 1080 лв. от 2025 г.

Синдикатите се събраха на спешно съвещание, на което се търси решение за прилагане на Европейската директива за минималната работна заплата. Профсъюзите настояват от 1 януари 2025 г. тя да стане 1080 лв.
Това, което се очаква е, на 1 септември министърът на труда и социалната политика да постави подписа си под заповед, с която МРЗ ще стане малко над 1000 лева от догодина. Остава въпросът с транспонирането на директивата в нашето законодателство. 
Синдикатите твърдят, че е изгубено много време в тази насока, през което нищо не е било свършено, а срокът е до 15 ноември. Те твърдят, че едва ли ще успеят да измислят механизъм, по който МРЗ да отговаря на изискванията на ЕС. Това обаче не отменя ангажимента на българските власти имплементирането на директивата да се случи възможно най-скоро.
„От 1 септември министърът на труда и социалната политика трябва да издаде заповед и минималната работна заплата да стане 1080 лева. Ние от 30 години мерим заплатата за издръжка и тази сума няма да стигне”, заяви Любослав Костов, КНСБ.
„Увеличението на минималната работна заплата през последните години показва нелош темп. Но той не успява да доведе до нужното увеличение на покупателната способност на населението”, подчерта Атанас Кацарчев от КТ "Подкрепа".

22.05.2024, 15:54 часа
438 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha