КЕВР с изненада: Токът ще поскъпне от 1 юли само с 2%

КЕВР с изненада: Токът ще поскъпне от 1 юли само с 2% За следващия едногодишен период цената на електроенергията от „АЕЦ Козлодуй" ще остане практически непроменена. На 1 юли няма да произнесем много по-висока стойност. Средното изменение на цената на тока ще бъде около 2%. Това заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов относно поскъпването на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г.
По думите му се акумулира напрежение, предизвикано от изявления на съответни лица. "В основата беше заявление за цена на тока от „АЕЦ Козлодуй". Преди дни постъпи второ заявление от ядрената централа. Има почти пълно съвпадение в поисканата цена. Миналата година АЕЦ-ът поиска 69,77 лева, а тази година - 69,14 лева. След като се иска практически една и съща цена, експертите ни установиха, че няма никакво основание КЕВР да се произнесе с повишение", заяви той.
Според него на база покриването на дефицита във Фонд "Сигурност на Електроенерийната Система" ще почива и окончателното решение за цената на тока. "Най-важни са прогнозите на тока от 1 юли 2024 г. до 30 юли 2025 г. Винаги КЕВР отчита обществения интерес. Гражданите да не изпитват тревога и притеснение. Все още се извършват изчисления от екипи на КЕВР и правят анализ на инвестициите, затова за момента още не може да се изчисли точното изменение в стойността", допълни Иван Иванов.
По-рано през май министърът на енергетиката Владимир Малинов заяви, че токът за бита ще поскъпне с по-малко от 30% от 1 юли. „АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение", допълни той.
„Булгаргаз" също предложи по-слабо поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу, заяви изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов.
22.05.2024, 16:30 часа
638 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha