Китайци създадоха вирус, който убива за три дни

Китайци създадоха вирус, който убива за три дни Китайски учени създадоха нов вирус, наподобяващ ебола, който може да убие човек само за три дни. Изследователи от Медицинския университет в Хъбей имитираха компоненти на смъртоносния вирус, който предизвика хаос в Западна Африка между 2014 г. и 2016 г., в опит да проучат ефектите му.
Екипът използва вирус, известен като везикуларен стоматит, и го модифицира, за да носи гликопротеина (GP) от вируса Ебола. Те публикуваха откритията си в Science Direct.
Експериментът е тестван върху хамстери, които са били инжектирани с конструирания вирус и скоро развиха тежки симптоми, подобни на тези на пациенти с ебола, включително органна недостатъчност.
След инжектирането някои хамстери дори развиха струпеи по повърхността на очните си ябълки, което повлия на зрението им. „Това е знак, че 3-седмични сирийски хамстери, заразени с вируса, имат възможността да играят роля в изследването на нарушенията на зрителния нерв, причинени от EVD“, пише в заключението, цитирано от "Телеграф".
Изследователите добавят още, че когато са събрали органите на мъртвите хамстери, те са забелязали, че смъртоносният вирус се е разпространил в тялото им. Следи са открити в сърцето, далака, белите дробове, бъбреците, стомаха, червата и мозъчните тъкани, с най-високи нива в черния дроб.
Те казаха, че тяхното проучване предоставя "медицински противодействия срещу Ебола". „Като цяло този сурогатен модел представлява безопасен, ефективен и икономичен инструмент за бърза предклинична оценка на медицинските противодействия срещу EBOV (вирус Ебола) при условия на BSL-2, което би ускорило технологичния напредък и пробивите в справянето с болестта на вируса Ебола”, пишат още изследователите в публикацията си в Science Direct. 
27.05.2024, 16:30 часа
1010 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha