Съдът пожали двама, завъдили канабис в Мизия, измени мерките им в по-леки

Съдът пожали двама, завъдили канабис в Мизия, измени мерките им в по-леки Троен състав на Окръжен съд – Враца днес разгледа въззивната жалба на двама обвиняеми – Б. Ц. и Д. Ц. – срещу определение на Районен съд – Оряхово, с което спрямо Б. Ц. е постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо Д. Ц.  – „домашен арест“. Двамата поискаха изменение на постановените им мерки за процесуална принуда в по-леки.
Б. Ц. и Д. Ц. са привлечени в качеството на обвиняеми от прокуратурата за това, че на 14 май т.г. в Мизия, в две помещения, намиращи се на втория етаж на административна сграда, двамата в съучастие като извършители са отглеждали 128 растения от рода на конопа, с неустановена концентрация на тетрахидроканабинол, на неустановена пазарна стойност. За това престъпление се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от две до пет години и глоба от 5 000 лв. до 10 000 лв.

Удар на полицията! Разбиха наркооранжерия край Мизия, двама са арестувани

След като разгледа събраните до момента писмени и гласни доказателства, и другите материали по делото, и изслуша страните в съдебното заседание, въззивната съдебна инстанция потвърди постановената от Районен съд – Оряхово мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б. Ц. и измени наложената със същото определение първоначална мярка „домашен арест“ на Д. Ц. в „парична гаранция“ в размер на 3000 лева. 
Според съда, основната предпоставка, предмет на разглеждане в производството по чл. 64 НПК, а именно предпоставката за наличие на обосновано предположение за съпричастността към деянието на двамата обвиняеми е била правилно обсъдена и подробно мотивирана от първоинстанционния съд. Съдебният състав прие, че в случая продължава да съществува реалната опасност обвиняемия Б. Ц. да се укрие и/или да извърши престъпление, което е другата изискуема предпоставка за постановяването на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той не живее на постоянния си адрес, живее в друго населено място и до декември 2023 г. е живял и е работил в чужбина. Към настоящия момент делото не е попълнено с доказателства относно повдигнатото обвинение, не са изготвени назначените експертизи, поради което опасността от това Б. Ц. да повлияе върху хода на разследването не е хипотетична, а е обозрима.
Относно обвиняемият Д. Ц. - той е неосъждан, за него няма лоши характеристични данни и това трябва да се вземе предвид в негова полза, а именно че степента на обществена опасност на дееца е ниска. По отношение на наличието на риск от извършване на престъпление от страна на обвиняемия, следва да се отчете фактът, че Д. Ц. е със сериозни здравословни проблеми и е личен асистент на своя баща, който е неподвижен. От представените доказателства по делото е видно, че той е земеделски производител, който има продукция за прибиране и има постоянен адрес, на който живее. Тези обстоятелства подкрепят тезата на защитата за липса на реална опасност обвиняемият Д. Ц. да се укрие. Водим от тези съображения, тройният състав на Окръжен съд – Враца  измени атакуваното определение на Районен съд - Оряхово, тъй като счете, че най-адекватната мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия Д. Ц. би била "парична гаранция“ в размер на 3 000 лева. 
Определението на Окръжен съд – Враца е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.
27.05.2024, 16:53 часа
1024 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha