Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ

Брюксел одобри нови ограничения, свързани с вноса на петрол и газ Брюксел прие закон, налагащ ограничения за емисиите на метан върху вноса на петрол и газ в Европа от 2030-а година.
С одобрението на страните от ЕС, общността ще окаже натиск върху международните доставчици да намалят изтичането на парниковия газ, предава Reuters.
Метанът е основният компонент на природния газ, с който страните захранват електроцентрали и отопляват домакинства. Той е и вторият най-голям "виновник" за изменението на климата след въглеродния диоксид. 
От 2030 г. ЕС ще наложи максимални стойности на интензитета на метан, отделян от изкопаемите горива в рамките на европейския пазар. Европейската комисия ще определи точните допустими стойности до посочения срок. Вносителите на петрол и газ в ЕС, които пренебрегват ограничението, могат да бъдат изправени пред финансови санкции.
Правилата за внос вероятно ще засегнат големи доставчици на газ като САЩ и Русия. Москва намали доставките за Европа след началото на войната в Украйна и оттогава беше заменена като най-голям доставчик на газ за Европа от Норвегия. Нейните доставки са с най-нисък интензитет на метан в света.
От 2027-а година Брюксел ще изисква новите договори за внос на петрол, газ и въглища да могат да се подписват само с чуждестранни производители, които следват правила за отчитане на емисиите на метан, еквивалентни на тези в Евросъюза.
28.05.2024, 16:09 часа
231 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha