С пищно тържество: СУ „Христо Ботев“-Враца отбеляза патронния си празник /снимки/

С пищно тържество: СУ „Христо Ботев“-Враца отбеляза патронния си празник /снимки/ Средно училище „Христо Ботев“ – Враца отбеляза своя патронен празник с пищно тържество, видя репортер на агенция BulNews. Преди да стартира официалната част, настроение зададе съставът на Градския духов оркестър към Народно читалище „Развитие 1869“ – Враца. 
Училището отбеляза 202 години Първо светско училище, 177 години класно училище, 117 години Врачанска пълна окръжна мъжка гимназия.
Официални гости на тържествената церемония бяха: народният представител Мартин Харизанов, областният управител на Враца Надя Донкинска, кметът на града Калин Каменов, началникът на РУО-Враца Лорета Колева, директорът на Младежки дом-Враца Георги Врабчев, директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски, собственикът на хитовата туристическа агенция „Амави Травел“ Пламенов Додев и др.
В чест на знаменателните годишнини и патронния празник Синдикатът на българските учители удостоява Средно училище „Христо Ботев“ – Враца с юбилейниязлатен медал на СБУ.
Приветствени слова прозвучаха от директорът на Виктор Кръстев, който пожела на учениците здраве, успехи и да се наричат горди възпитаници на училището, носещо името на великия поет и революционер Христо Ботев.
„Има нещо свещено и благородно в това да поддържаш 202-годишна традиция в образованието, от която стартират мечтите на поколения ученици за реализация в науката, изкуството и обществения живот. Вече навлезли смело в третото столетие на нашата история, продължаваме да бъдем обединени от позитивното и съзидателно вдъхновение, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето“, каза още той. 
По време на тържеството с водосвет-молебен бе открита и мемориална плоча на проф. д-р Борис Йоцов, която ще обогати значимостта на изградената Алея на признателността в училището и града. Тя е дарение от Сдружение „Благотворни приятели“. Историческа информация за проф. д-р Борис Йоцов бе експонирана в музея на училището - пътуваща изложба по случай 130 години от рождението му. Тя е предоставена с любезното съдействие на Регионален исторически музей – Враца. Ритуалът по откриване на постамента бе осъществен с подкрепата на Георги Врабчев.
Събитието продължи с награждаване на учители, които имат значителен принос за развитието и утвърждаването на училището - Мариела Иванова, Марина Николова, Васил Василев, Павлина Павлова, Николай Димитров и Красимир Богданов, който е избран за учител на годината. 
Програмата продължи изключително пъстро и разнообразно с патриотични песни и слова, български напеви, изпълниха се възрожденски и модерни танци. Вокална група „Весели звънчета“ с ръководител Веселка Александрова за пореден път очарова присъстващите с нежните си и прочувствени изпълнения. 
Публиката се радва на изпълненията на танцьорите от танцов клуб „Мистерия“ с ръководител Малинка Миладинова, детски танцов състав „Радост“ с ръководител Геновева Спасова при Център за подкрепа личностно развитие, танцова група „Пъстра китка“ с ръководител Рени Иванова.
В 12 часа, в кабинета по история и цивилизации предстои да се състои и вече традиционната церемония по връчване на стипендията „Митко Танаицов“, която е насочена специално към възпитаниците на училището.
Кулминация на тържеството ще бъде церемонията по награждаване на победителите във финалната среща за купата на директора. Медалите на призьорите ще връчат Христо Янев, старши треньор на професионален футболен клуб „Ботев“ /Враца/ и Валентин Лилов, член на управителния съвет на отбора. Купата, по традиция, ще връчи директорът на СУ „Христо Ботев“-Враца Виктор Кръстев.
След впечатлението от празника той ще покани гостите да разгледат материално-техническата база на училището, да научат повече за богатата му 202-годишнина, да разлистят страниците на летописната книга и да оставят послание от гостуването си в почетната книга.
31.05.2024, 11:27 часа
1912 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha