Би Би Си: Таки е отговарял за сигурността на Ружа Игнатова

Би Би Си: Таки е отговарял за сигурността на Ружа Игнатова На издирвания в миналото за трафик на наркотици Христофорос Никос Аманитидис, по-известен като Таки, е възложена ролята да отговаря за физическата сигурност на издирваната от ФБР Ружа Ингатова, изпълнителен директор на измамната схема OneCoin.
Това разказва Би Би Си в разследване в опит да издири "криптокралицата". Медията разглежда близките ѝ връзки с Христофорос Никос Аманатидис, известен още като Таки, за когото твърди, че е свързан със схемата OneCoin. "Радвала ли се е г-жа Игнатова на откраднатите милиарди или е била убита от хората, на които й е платено да я защитават", пита медията за жената, измамила инвеститори за 4.5 млрд. долара, преди да изчезне.
"Казаха ни, че се твърди, че за физическата й сигурност е отговарял известен наркоман, каза за британската обществена медия Ричард Райнхард, който разследва случая като част от данъчните служби заедно с ФБР и който дава интервю след пенсионирането си в края на 2023 г. "(Името на - бел. ред.) Таки се появи повече от веднъж, не беше еднократно. Това беше повтаряща се тема."
Сходна информация - но без името - получава Би Би Си от адвокати от правителството на САЩ през 2019 г., според които шефът на охраната на Игнатова е основна фигура на на организираната престъпност в България, но не го назоваха. Един от събеседниците казва следното: "Имаме доказателства, че един много значим, ако не и най-плодотворният наркотрафикант на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin - служил е като лична охрана (на Ружа Игнатова - бел. ред.). Според друг става дума за същия "ръководител на сигурността", замесен в изчезването на Ингатова от съдебна зала.
Изтекли документи на Европол, с които Би Би Си се запознава, също говорят за връзка между Игнатова и Таки преди изчезването ѝ през 2017 г. - но тази връзка, според тях, е установена от българската полиция. Споредс документите полицията подозира, че Таки използва финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици.
Завършилата Оксфордския университет Игнатова, израснала в Германия, пуска OneCoin през 2014 г., след успешна кариера във финансите. Представяният като криптовалута проект всъщност е "умело прикрита инвестиционна измама"; Игнатова се измъква от властите, докато я разследват Германия и САщ, и никога повече не е видяна след полета София - Атина на Ryanair през октомври 2017 г.
Разследването на "вътрешния кръг" на най-издирваната жена от ФБР стига до "ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично", разказва медията, преди да представи Таки.
Цитиран е и разследващият Райнхард с думите, че Игнатова е много по-сложен престъпник, отколкото си представят повечето хора.
"Това е като престъпник с бели якички, комбиниран с наркотрафикант или мафиот на стероиди".
Разказва се и за подозренията към Таки като контрабандист в България с думите, че има "почти митичен статут - Ел Чапо или Пабло Ескобар", но никога не е съден за каквото и да било. Някога той се издирваше с червена бюлетина от Интерпол.
"Когато говорим за Таки, той е шефът на мафията в България. Той е изключително силен", цитиран е бившият български заместник-министър Иван Христанов, който през 2022 г. разследва обвиненията, че Таки е управлявал престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители - и вярва, че това е така.
"Таки е призракът. Никога няма да го видиш. Само за него се чува. Той говори с вас чрез други хора. Ако не слушаш, просто изчезваш от земята. Единственият човек, който може да я защити (Игнатова) от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции - това бешеТаки".
Медията не е получила отговор на въпроси до българското правителство, а прокуратурата в София казва, че "не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления".
Сега се смята, че Таки живее в Дубай, където г-жа Игнатова е купила луксозен имот, а в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.
Въпреки че не е известно как Таки и г-жа Игнатова са се запознали или дали той е бил свързан с OneCoin от самото начало, множество източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря й. Български източник, близък до г-жа Игнатова, каза пред Би Би Си, че тя може да е плащала на Таки до 100 хил. евро на месец за защита, продължава медията.
Изглежда, има и други финансови връзки между Игнатова и Таки. Според цитираните документи на Европол има и сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на г-жа Игнатова със съпругата на Таки.
Уточнява се, че бившият съветник на Ингатова и бивш шпионин Франк Шнайдер, предал документите, междувременно е изчезнал. Той е цитиран с думите, че Игнатова работи с "мошеници" и "гангстери". Изчезва месеци след като говори с медията. Но към момента на разговора е под домашен арест във връзка с измамата и чака в дома си във Франция да бъде екстрадиран в САЩ. Отказва да дава имена с думите: "Няма да ви казвам кой, защото имам семейство... Това е истинска сериозна организирана престъпност."
Покровителят на Игнатова може обаче да се е превърнал в агресор, продължава Би Би Си. Припомня как през 2022 г. на българския разследващ журналист Димитър Стоянов и колегите му от разследващото издание BIRD бе връчен полицейски протокол, намерен в дома на убит полицай. В него информатор разказва подробности как е чул зетя на Таки пиян да казва, че Игнатова е била убита по заповед на Таки в края на 2018 г., а тялото ѝ е разчленено и изхвърлено от яхта в Йонийско море. Стоянов казва, че тази сметка е "много, много възможна".
Автентичността на полицейския документ е потвърдена от български служители, а множество престъпни съратници на Таки смятат, че теорията, че той е убил нея, е вярна, казва Стоянов. Но Би Би Си обяснява, че не успява да провери твърдението.
Според тази теория Игнатова се превърнала в бреме за Таки, а той искал да заличи връзките с измамата с OneCoin. Сред съратниците, дали тази обосновка, бил и Красимир Каменов - Къро, който бе издирван от Интерпол за убийство и който казал на Стоянов, че Къро му обяснил как чул Таки да обсъжда престъпния си бизнес пред Игнатова. Когато Къро го попитал трябва ли да прави това, Таки отговорил: "Не се притеснявай, тя скоро ще е мъртва."
Къро също твърди, че е говорил с ЦРУ за Таки, включително за твърдението, че Таки е поръчал убийството на Игнатова. Източници, близки до Къро, потвърдиха пред BBC, че тази среща се е състояла в края на 2022 г.
Отново е цитиран Христанов с думите, че смята убийството на Къро в Кейптаун със съпругата и работили за него през май 2023 г. за свързано с Таки. "Някои хора трябваше да бъдат премахнати, защото знаеха твърде много за Таки", казва той. "Беше нещо като публична екзекуция, която приличаше повече на изявление. Внимавайте с кого си имате работа", каза ни той.
Откакто публикува твърденията за убийството на г-жа Игнатова, Стоянов казва, че той и колегите му са били изправени пред смъртни заплахи, принуждавайки го временно да напусне България за четвърти път в кариерата си. Той не твърди, че знае мотив за предполагаемото убийство, но имотните регистри показват, а очевидци са му казали, че след изчезването й редица български имоти сега се използват от хора, свързани с Таки.
Таки никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил Игнатова, а тялото ѝ не е намерено, но според Райнхард тя вероятно е мъртва и това съответства на начина, по който действат наркокартелите. Ако Таки смята, че тя е заплаха, вероятно би предпочел отстраняването ѝ пред това да бъде хваната.
Адвокатите на Таки не отговарят. "Може да се окаже, че слуховете за нейната смърт са просто още една брилянтна маневра, която да отблъсне всички от миризмата", заключава британската медия. "Ако случаят е такъв, с течение на годините вероятно ще става все по-трудно за нея да остане в бягство."
Според Райнхард ФБР "не държи хората в списъка с 10 най-издирвани само за забавление", но някой би бил изваден само при категорични доказателства, че е мъртъв, а за Игнатова такива може и никога да няма.
03.06.2024, 13:21 часа
555 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha