Светослав Малинов: Победител е преди всичко Делян Пеевски, ПП-ДБ трябва да е опозиция

Светослав Малинов: Победител е преди всичко Делян Пеевски, ПП-ДБ трябва да е опозиция ИТН се очертава единственият партньор на ГЕРБ и ДПС, заяви пред БНР Светослав Малинов - преподавател в Софийския университет и бивш евродепутат.  
Според него ГЕРБ и ДПС са решили твърдо да има кабинет. 
"Отиването на нови избори по един категоричен начин ще девалвира ГЕРБ като партия, която след като спечели избори, не може да съставя правителство. Това прави изборите наистина безсмислени от гледна точка на избирателите на ГЕРБ, за които малко се говори, но те също дадоха много сериозен знак на тези избори, че са разочаровани", обясни той. 
По думите му победител е преди всичко Делян Пеевски. 
"В момента Пеевски е задължителен участник в правителство на Борисов и ГЕРБ. Голямата задача пред тях е как да намерят третия елемент за мнозинство. Това мнозинство може да излъчи кабинет, който да не е пряко свързан с партиите, които го излъчват. ГЕРБ, ДПС и ИТН в момента могат да се договорят за кабинет, но той очевидно не може да е с премиер Борисов - трябва да бъдат приемливи фигури за ИТН".  
Първият мандат отива при ГЕРБ. Ключово важно е как ще действа ГЕРБ и какъв кандидат за премиер ще излъчи, каза Светослав Малинов. 
"Излъчи ли кандидат за премиер Борисов - или ИТН трябва да зачеркнат цялата си скромна политическа биография, или ще има провал и тръгваме към предсрочни избори".  
Според него ПП-ДБ трябва да отидат в опозиция.  
"Те трябва да са лидерите на опозицията, осигурявайки истински контрол върху правителството, осигурявайки "охраната" на българските пари и запазването на определен геополитически курс. Избирателите на ПП-ДБ им дадоха знак, че не искат да участват в коалиция с ГЕРБ". 
Ако ПП-ДБ иска не просто да оцелее, а да запази своите избиратели и да ги увеличи на следващи избори, трябва веднага да отиде в опозиция и да поеме своите задължения като опозиционен лидер, които никак не са малки, категоричен бе Малинов.
Според него част от проблемите на българската система е, че опозицията изчезна в последния парламент.
"Те се стопи. Ролята ѝ беше изпълнявана ту от президента, ту от самия Борисов".
10.06.2024, 11:45 часа
207 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha