Еврокомисията може да разследва сделка за милиарди, свързана с българската Yettel

Еврокомисията може да разследва сделка за милиарди, свързана с българската Yettel Европейската комисия може да обяви още днес, че започва разследване на сделката, с която базираната в Обединените арабски емирства компания e& предложи миналата година да придобие срещу 2.2 млрд. евро контролен пакет в телекомите на чешката PPF Group в България, Унгария, Сърбия и Словакия, съобщи "Файненшъл таймс".
Това би бил първият случай по нов закон, позволяващ задълбочени проверки на сделки с компании от страни извън ЕС, за които има съмнение, че се възползват нечестно от държавни субсидии в нарушение на правилата на единния пазар. Мажоритарната собственост в e& е на властите в ОАЕ.
В e&, наричана доскоро Etisalat, се съгласиха през август да приключат сделката и сумата, засягаща и българския телеком Yettel, но преди това е нужно одобрение от националните регулатори (те вече дадоха съгласието си) и Европейската комисия. Съмнението било, че базираната в Абу Даби фирма е получила за сделката държавни средства, които имат ефекта на субсидии, както и че по този начин е получила предимство пред конкурентите си, което може да подкопава конкуренцията.
Изданието се позовава на три свои източника, запознати директно със случая. Според тях не е известно кога точно ще бъде обявено разследването в Брюксел, но е възможно това да стане в първия ден от работната седмица. Те казват също, че за започване на разследване Европейската комисия би трябвало да е установила индикатори за субсидиране, деформиращо пазара.
Регулацията за чуждестранните субсидии влезе в сила на 1 януари 2023 г. и започна да се прилага от 12 юли същата година, т.е. броени седмици преди обявяването на сделката, свързана с Yettel.
Тя засяга и компании от ЕС, когато получават финансова помощ от чуждестранни власти под каквато и да е форма, включително субсидии, кредити, дарения, гаранции и данъчни облекчения, водещи до деформация на конкуренцията в ЕС.
Приложима е, когато придобитата компания, една от страните по сделката или съвместно начинание има оборот от поне 500 млн. евро, а страните са получили през последните 3 години чуждестранна финансова помощ от поне 50 млн. евро.
Използва се и при обществени поръчки, свързани с финансово участие на правителства извън ЕС, когато сделката е за поне 250 млн. евро и размерът на участието е поне 4 млн. евро за последните три години.
Преди тази регулация чуждестранни купувачи на активи в ЕС не бяха длъжни да отговарят на ограниченията, действащи за държавна помощ в страните от съюза. Целта на този режим е страните членки да не фаворизират национални компании пред тези от чужбина.
С новата регулация се прави опит да бъде защитен единният пазар от държави като Китай, които разполагат със значителни средства да помагат на свои компании да купуват в Европа.
Според "Файненшъл таймс" досега регулацията е използвана единствено спрямо китайски компании в ситуации, свързани с кандидатстване за обществени поръчки или с директни субсидии. Такъв беше случаят с проверката на поръчки за китайски влакове или за търг за снабдяване на соларен парк в Румъния. Разследване на Etisalat би било първият случай на проверка на придобиване на активи.
10.06.2024, 14:15 часа
330 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha