Васил Тончев: Кирил Петков и Лена Бориславова трябва да напуснат ПП

Васил Тончев: Кирил Петков и Лена Бориславова трябва да напуснат ПП Оставката на Христо Иванов не предполага разпадане на коалицията между ПП и ДБ, но тя със сигурност трябва да се преформатира – с нови действия и с нови лица. Според мен Кирил Петков беше водещата фигура в тази предизборна кампания и ако иска да тръгне наново и да има възраждане на организацията, той трябва да си подаде оставката, заедно с Лена Бориславова. Това заяви в ефира на NOVA NEWS социологът от „Сова Харис“ Васил Тончев.
Според него акад. Николай Денков е един от изявените лидери на „Продължаваме Промяната“, който би могъл да поведе формацията към един нов курс.
На въпрос къде сбъркаха от ПП-ДБ, за да се получи такъв огромен отлив на гласоподаватели, Васил Тончев смята, че най-голямата им грешка е била „сглобката“ с ГЕРБ и ДПС, подчертавайки, че няма как да правиш правосъдна реформа с тези две партии.
По думите му най-големият победител на тези избори е партията на Слави Трифонов и допусна, че ако се излъчи редовно правителство, то би било между ГЕРБ, ДПС и ИТН.
Най-логично е ПП-ДБ да останат в опозиция. Би било голяма грешка, ако се поддадат на изкушението отново да влязат в управлението, посочи социологът.
Що се отнася до ниската избирателна активност, Тончев сподели, че политиците и хората говорят на различни езици.
Основните проблеми на обществото не бяха засегнати в кампанията – нито войната, нито зелената сделка... Имаше само някакви междуличностни отношения. Тези, които се колебаеха дали да гласуват, в крайна сметка не отидоха до урните. Просто хората не намират своето представителство сред партиите, каза той.
За партия „Величие“ и защо социолозите не предвидиха възхода ѝ и влизането ѝ в 50-ото Народно събрание, Васил Тончев заяви, че това е извънсистемна партия, която не се развива в общоприетите канали и не попада в централните медии, поради което останала извън обсега на социолозите и политическите анализатори.
В края на интервюто Васил Тончев беше категоричен, че лявото политическо пространство катастрофира на тези избори – не само у нас, но и в цяла Европа.
11.06.2024, 09:18 часа
367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha