Ето колко пари субсидия ще получават различните партии от държавата

Ето колко пари субсидия ще получават различните партии от държавата Ниската избирателна активност удари не само върху резултатите на партиите, но стопи и парите, които те ще получават от държавата, за да се издържат. Субсидията на новите парламентарни сили ще падне с близо 4 млн. лв., показват сметките от вота. 
По закон право да получат субсидия от държавата имат партиите, които са взели над 1% от гласовете на последните парламентарни избори. За коалиции изискването е да са влезли в парламента.
Тези пари им се дават, за да могат да поддържат структурите си по места, партийните офиси, да организират различни политически мероприятия и да финансират участието си в избори. От тях обаче не се харчи за наем, тъй като централите също се дават от държавата. Отделно е и финансирането, което партиите получават от дарения и като пакети за медии от ЦИК по време на кампании, като последните се полагат само на тези, които не са представени в Народното събрание.
Размерът на субсидията се определя в края на всяка година със Закона за държавния бюджет. В момента за всеки действително получен глас на партиите се полагат по 8 лв.
В година на избори и когато размерът на субсидията е променен, те се изчисляват наново. Изплащането става на четири равни транша - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември на съответната година. Парите се дават от бюджета на Министерството на правосъдието.
Сега държавата ще даде над 15 млн. лв. за издръжка на партиите извън и в парламента - 7-те, които влизат и три, които остават под 4-процентната бариера, но отговарят на условието да са получили поне 1% от националния вот.
Едната от тях е новата партия на отцепилия се от ИТН, а после и от ПП-ДБ Радостин Василев. Бившият спортен министър на четворната коалиция, прочул се с пускането на онези записи от заседанието на “Промяната”, се яви на вота със своята МЕЧ. Получи 64 000 гласа и съответно трябва да вземе около половин милион лева субсидия.
Партия “Център” на бизнесмена Васил Божков, укривал се дълго време в Дубай, също ще получи държавна издръжка за първи път. За малко над 25 000 гласа тя трябва да взема над 200 000 лева на година.
Формациите Синя и Солидарна България също са над бариерата и ще получават по около четвърт милион заради своите около 30 хил. гласа. 
На косъм от субсидията остана ВМРО, която със своите 21 000 гласа има 0.99%.
За първи път субсидия от държавата сега ще получи и феноменът от тези избори - “Величие”. За година тя ще прибира от бюджета около 800 000 лева при своите близо 100 0000 гласа.
Големи загуби търпи ГЕРБ-СДС. Със загубените гласове коалицията трябва да получи около 4 млн. лв. За сравнение- след вота през април 2023 г. тя е вземала над 1 милион отгоре.
Наполовина пък ще получават вече ПП-ДБ - 2.5 млн. лв. За тях са подали глас малко над 300 хил., наполовина по-малко от миналата година.
ДПС може да вземе близо 3 милиона за своите 366 хил. гласа.
С около 70 хил. души по-малко са гласували и за “Възраждане”, които ще загубят половин милион спрямо досегашната си субсидия и вече ще получават 2.3 млн. лв. годишно.
Малко над 1 милион субсидия ще отива за БСП. Те губят към 700 хил. лв. заради отказали се да гласуват за тях 80 хил. души.
По-добре финансово ще са ИТН. Макар и останали шестата формация в парламента, те са успели да привлекат нови над 20 хил. избиратели. Така ще вземат близо 1 млн. лв., а преди бяха по 831 768 лв. на година.
Така общо държавата ще брои над 15 млн. лв. годишно на партиите. В миналия парламент са им се полагали 19.2 млн. лв.
11.06.2024, 11:18 часа
610 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha