Тигрови комари разнасят болести в Европа

Тигрови комари разнасят болести в Европа Случаите на треска от денга и други пренасяни от комари болести рязко се увеличават в Европа, предупреди здравната агенция на Европейския съюз, цитирана от АФП. Изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивните насекоми.
През 2023 година в ЕС, включително в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия (Европейско икономическо пространство) са регистрирани 130 случая на треска от денга в сравнение със 71 през 2022 година.
Това е "значително увеличение" в сравнение с периода от 2010 до 2021 година, когато са регистрирани 73 случая, посочва в прессъобщение Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. "Европа вече разбира, че изменението на климата създава по-благоприятни условия инвазивните комари да се разпространяват в незасегнати досега райони, и да заразяват повече хора с болести като денга", каза директорката на центъра Андреа Амон.
През миналата година, в 123 региона на девет държави от ЕС, са регистрирани 67 смъртни случая от западнонилска треска. 
Тигровите комари, за които е известно, че пренасят вирусите на денга, чикунгуня и зика, се разпространява на север, изток и запад в Европа и понастоящем има популации в 13 страни, казват още от Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията. Друг вид комар, отговорен за разпространението и на жълтата треска, наскоро се е установил в Кипър и няколко периферни региона на ЕС като Мадейра и френските Карибски острови.
"Широко разпространено е очакването, че изменението на климата ще окаже значително въздействие върху разпространението в Европа на болестите, пренасяни от комари, например чрез създаване на благоприятни условия на околната среда за установяване и разрастване на популациите им", отбелязват от центъра.
Координираните мерки за контрол са от решаващо значение за ограничаването на тези заболявания. Отстраняването на застоялата вода от балконите и градините е важна превенция, допълват от агенцията.
11.06.2024, 16:03 часа
424 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha