Близо 64% от избирателите са гласували с хартиени бюлетини

Близо 64% от избирателите са гласували с хартиени бюлетини Институтът за развитие на публичната среда анализира, че с хартия за Народно събрание са гласували 63.98% от избирателите, предава БНР.
От организацията обобщават, че технологията на гласуване е основна част от реториката на политическите партии в постоянните предизборни кампании в последните три години. Връщането на смесеното гласуване не е повишило избирателната активност.
Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9 346 секции, в които можеше да се избера машинно устройство или хартиена бюлетина.
Сред избирателите на седемте партии, които получават представителство в новия парламент, тези на ДПС в най-малка степен гласуваха с машина. Най-голям е делът на гласувалите машинно сред поддръжниците на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".
Трябва да отбележим, че след промените на Изборния кодекс от края на 2022 г. не се използва пълния капацитет на машинните устройства, подчертават от Института за развитие на публичната среда.
13.06.2024, 14:02 часа
210 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha