Километрични опашки на границата с Румъния

Километрични опашки на границата с Румъния

Километрични опашки на границата с Румъния и напрежение между шофьорите. Пунктовете при Дуранкулак и Кардам не могат да поемат увеличения летен трафик. Тежките камиони са блокирани по няколко денонощия, докато автобуси и леки коли минават с предимство. Това обаче допълнително усложнява обстановката, защото освен румънските туристи, пътуват организирани групи от трети страни, които подлежат на щателна проверка.
Клаксоните и задръстванията са се превърнали в нещо обичайно от началото на юни на граничния пункт „Дуранкулак”. Трикилометрова опашка се извива всекидневно, като в определени дни стига и до едноименното село. Дясната лента е блокирана от камиони, докато в лявата се опитват да се разминат влизащи и излизащи от страната автобуси, микробуси, леки автомобили.
На ГКПП „Кардам” опашката пък е с километър по-дълга, но видимо напрежение сред чуждите шофьори няма, защото няма и толкова автобуси. Трафикът е изключително интензивен, признават и от „Гранична полиция”. Една от причините е ремонтът на Дунав мост. Другата е, че инфраструктурата не е предвидена за толкова превозни средства.
Ако не успеят да преминат през граничния пункт и утре, тировете ще трябва да изчакат уикенда, защото румънските власти преустановяват приемането на камиони в събота, неделя и в празнични за тях дни. Шофьорите нямат алтернатива.
1200 автобуса са преминали в двете посоки на ГКПП „Дуранкулак” в първите 13 дни на юни миналата година. За тази те са с 230 повече. По нормативна база бусовете и автомобилите са с предимство. От Областната дирекция на МВР уверяват, че  ще осигурят денонощно дежурство на полицейски екипи на граничния пункт.

14.06.2024, 08:22 часа
145 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha