Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради ремонт

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради ремонт На 15 юни 2024 г. ще бъде спрян за изпълнение на планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ „Козлодуй” поради констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока), както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите ограничения. Спирането е координирано с Електроенергийния системен оператор, като са отчетени товарът на националната енергийна система и наличието на достатъчно генериращи мощности в страната.
Непрекъснатият мониторинг на системите и съоръженията на шести блок показва, че не са достигнати ограниченията, определени в технологичния регламент. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Решението за спиране е взето консервативно, за да бъде осигурена необходимата висока безопасност на блока и надеждни доставки на електроенергия през летния период.
След изпълнение на планираните дейности шести блок ще бъде включен в енергийната система на страната. Пети блок, след завършване на плановия годишен ремонт, беше включен в електроенергийната система на 10 юни 2024 г. и след достигане на 100% мощност работи съгласно производствения график.
14.06.2024, 15:01 часа
929 1
Коментари

пешо

15.06.2024, 16:35 часа
Ще ни вкарат нови цени на тока,и такса електромер и такса за каквото се сетите.По евтино ще е да си осиновим ЕРП-тата и да си ги издържаме със всички екстри.И за водата ще е същото.После следва въздуха.И така нататък - докато ви се завие свят...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha