Намериха човешки кости и останки при изкоп край строеж в Добрич

Намериха човешки кости и останки при изкоп край строеж в Добрич За намерени човешки кости и останки от ковчег при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации в пространството зад Мемориален комплекс "Хан Аспарух" в жилищен квартал "Добротица" в Добрич сигнализираха граждани днес. На място дойдоха екипи на полицията и криминалистична лаборатория, които разпоредиха строежът да бъде временно спрян.
Специалистът от отдел "Нова и най-нова история" при Регионален исторически музей - Добрич Живко Марков, който също дойде на мястото, каза за медиите, че в този район са се намирали старите гробища на град Добрич.
„Когато започва застрояването на квартал „Добротица”, в началото на 70-те години на миналия век, гробовете са преместени на настоящето гробище. Били са уведомени роднините и им е дадено време да преместят костите и надгробните камъни. По всяка вероятност обаче са останали и гробове, които не са преместени. Затова периодично в района излизат кости. Близо до мястото в общ гроб са погребани и разстреляните от Народния съд добричлии”, допълни специалистът.
Директорът на Общинското предприятие "Обреден дом" Румена Маринова обясни, че има обособено място в гробищния парк, където се съхраняват такива кости на неустановени или незнайни хора. Костницата е обособена при преместването в новите гробища на града, предаде БТА. Тя поясни, че служители на предприятието имат готовност да участват при събирането на костите и съхранението им в тази костница, но това е възможно само след разпореждане от страна на прокуратура.
14.06.2024, 17:20 часа
661 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha