Най-сетне! Започва ремонтът на паметника на Христо Ботев във Враца

Най-сетне! Започва ремонтът на паметника на Христо Ботев във Враца Започва дългоочакваният ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца, съобщи кметът Калин Каменов. 
Това се налага, след като експерти установиха, че монументът на едноименния площад се руши и са нужни спешни възстановителни дейности. Общината не би могла да се справи сама с дейностите, които са специфични и доста скъпи. Непосредствено след края на Ботеви дни тази година, държавата отпусна сумата, която е нужна, за да се спаси паметника. 
Осигурени са 780 хил. лв. С тях ще бъде направен ремонт както на паметника, така и на целия мемориален комплекс. 
Към момента монументът е изключително опасен, казва кметът. 
„Има над 40 конструктивни изменения, пукнатини, цепнатини, цялата вътрешна метална конструкция, която държи паметника, е станала на прах".
Затова до дни паметникът ще бъда ограден и обезопасен. След това ще бъде демонтиран, докато траят възстановителните дейности. 
Очаква се да бъде получено съгласието на Националния институт за недвижимо културно наследство и да бъде издадено разрешението за строеж. 
"Имайки предвид сложността и спешността на ремонта, който е крайно належащ, тъй като паметникът е опасен, се надявам да получим тяхното становище и да започнем в най-бърз порядък работа", посочи Каменов. 
Прогнозите са ремонтът да започне в началото на есента, за е готов паметника за честванията догодина. 
Паметникът на Христо Ботев е монтиран през 1964 г. От тогава до днес цяла България всяка година отбелязва пред него героизма на падналите в името на свободата. 
Той е наследник на първия паметник в Княжество България, на чието откриване през 1890 година са присъствали майката на Воеводата, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. Сега той се съхранява в Регионалния исторически музей.
От там са готови да помагат в експертизата така, че паметникът да бъде възстановен по най-добрия начин. 
"Ние сме в тясно взаимодействие с експерти и реставратори, включително и от Археологическия институт, специализирани по метал", каза директорът на музея Георги Ганецовски. 
 
16.06.2024, 10:34 часа
2026 1
Коментари

Всеки човек ,

16.06.2024, 19:38 часа
рано , или късно , има нужда от ремонт ....
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha