Визуални артисти от Европа и България участват в осмото издание на "Водна кула арт резиденция" /снимки/

Визуални артисти от Европа и България участват в осмото издание на "Водна кула арт резиденция" /снимки/ За поредна година фестивалът "Water Tower Art Fest", стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще облагородява пространства, градове, хора и различни общности, привличайки в тази мисия съвременни артисти от Европа и България, научи BulNews.
"Водна кула арт резиденция" (ВКАР) е естествено продължение на "Water Tower Art Fest" – фестивал, привлякъл в България над 80 артистични предложения в областта на съвременното изкуство - живопис, скулптура, видео и фото инсталации, пърформанси - идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Бразилия, Индия, Канада, САЩ и Япония. "Водна Кула Арт Резиденция" предлага обмен на опит с чуждестранни експерти и поле за развитие на социално ангажирано изкуство. Въз основа на дългогодишен опит и мрежа от участници и партньори, същността на "Водна кула арт резиденция" е да продължи зададения тон и традиция: творческото развитие на артистите и тяхната публика и създаването на произведения в специфичен контекст и на специфична локация.
Oсмото издание на "Водна кула арт резиденция" тази година се провежда от 10 до 20 юни в един от най-старите крайдунавски градове в България – Лом. Той има богата културна история, бил е най-голямото пристанище на р. Дунав в продължение на столетия, чрез което се е извършвал търговски и културен обмен с цяла Европа. Градът е бил сред основните културни центрове на страната до средата на 20. век. Там е основано първото женско дружество, едно от първите читалища в страната, изиграни са първите театрални постановки. Днес обаче градът се намира в най-бедната част на Европейския съюз – Северозападна България. Една от основните мотивации на осмото издание на резиденцията там е, че във всяка ситуация, както и локация, има потенциал и възможност за развитие.
Тази година във "Водна кула арт резиденция" ще вземат участие артисти от България, Португалия, Турция, Русия, с ментори от Великобритания и България.
Целта на организаторите е като социално ангажирани артисти да се свържат с мястото и хората, за да извлекат потенциала, да променят средата чрез изкуство, а така и концепцията за бъдещето развитие на региона. Чрез съзидание и творчество да се постигне социална промяна и да използват изкуството като инструмент за интеграция и демократизация.
Според Ния Пушкарова от сдружение „ИМЕ“, организатор и куратор на Резиденцията, проблемът с елитаризирането на изкуството и културата и липсата на свободен достъп до културни събития на общности от малките населени места в България е сериозен, защото по-голямата част от хората, особено от маргинализираните общности, се влияят единствено от масовата  култура, като това стеснява  кръгозора им за избор на ролеви модели в живота. Като част от стратегия за интегриране на такива общности и развитието на чувството им за принадлежност е и изборът на изоставени или занемарени обществени пространства за интеракция чрез изкуство. Допирът с тях е допир до географската памет на една култура, на една общност, и чрез обживяването и социализирането им чрез изкуство се дава възможност за преразглеждане на ценности свързани с духа и историята на мястото, както и се обръща внимание на естествената нужда на всеки човек от приемственост и приобщаване чрез развитие и емпатия.
По време на Резиденцията участниците ще имат индивидуална работа с ментори, ще участват в арт работилници, ще представят свои произведения в изложби и ще участват в концерти. Тази година това са съвремените артисти: Bárbara Jasmins и Alice Almeida от Португалия, Карина Добрева от Русия, Janis Schroeder от Германия, Gökçe Demirbaş от Турция, Гергана Иванова и Кая Цветомирова Ценкуловска от България.
Ментори са Ния Пушкарова – пърформанс интеракция, Боян Аврамов – перкусии, Светли Евгениев – керамика, Bill Aitchison - визуален артист от Великобритания и преподавател в Xiamen University в Китай.
Резултатите от Резиденцията ще бъдат представени на голяма изложба, която ще бъде открита на 20 юни от 18.00 ч. в Общинска галерия „Поломие“.
Водна кула арт резиденция се реализира от сдружение „ИМЕ“ по проект „Арт в Лом“ финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“ - 2023, с подкрепата на Министерство на културата, Програмата за подкрепа на международна мобилност – Culture Moves Europe и в партньорство с Община Лом и Колоездачен клуб „Монтана“, които предоставиха велосипеди на участниците.
16.06.2024, 14:03 часа
346 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha