Доц. Ангел Кунчев предупреди за опасен вирус, но не спести и добрата новина

Доц. Ангел Кунчев предупреди за опасен вирус, но не спести и добрата новина Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди за голяма опасност и  препоръча всички да бъдат много внимателни и да спазват отлична лична хигиена
"Тигровите комари са опасни. Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, подчерта той.
Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект.
„След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента“, допълни доц. Кунчев.
Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.
 „Тази година до момента има 5 внесени случаи на денга от хора, които са пребивавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с много звезди. Това означава, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в ЕС най-вече са в Португалия, Гърция и Кипър. Като гледам темпа – през 2024 година ще се удвоят местните случаи. Внесените са над 5 хиляди“.
„Последните години все повече се увеличава броят на плажовете, които отговарят на изискванията за отлични качества на морската вода“, посочи той.
„България, заедно с Хърватия, Гърция и Кипър, е в челните места по чистота на плажовете. Все повече наши плажове имат син флаг за отлични условия. Плажовете и водата са чиста и подходящи за летуване“, каза още доц. Ангел Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира  и ситуацията с коклюша у нас. „Към момента няма нещо особено притеснително, ако изключим продължаващото разпространение на коклюш“, каза той.
Въпреки това четвърта седмица се наблюдава спад в разпространението. Случаите са около 120 седмично.
„Това значи, че сме преминали пика. Страната се справи добре в сравнение със Западна Европа и Балканите. В Румъния има по 8 хиляди случаи“, допълни той.
„Трябва да спазваме всичко, което сме говорили през годините – да внимаваме какво ядем, откъде закупуваме храната, тя да е била в хладилни условия. Да ползваме дезинфектанти дори и като сме на плажа и в гората“, обясни главният държавен здравен инспектор.
16.06.2024, 15:44 часа
938 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha