Столтенберг: НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия

Столтенберг: НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че страните членки на Алианса обсъждат разполагането на повече ядрени оръжия "в отговор на нарастващите заплахи от Русия и Китай", съобщава The Telegraph.
Столтенберг добави, че блокът трябва да покаже на света ядрения си арсенал, за да изпрати директно послание към Китай и Русия.
Той заяви, че е имало консултации между членовете на НАТО относно изваждането на ракетите от хранилищата и поставянето им в режим на готовност и призова за прозрачност като възпиращо средство.
"Няма да навлизам в оперативните подробности за това колко ядрените бойни глави трябва да работят и къде трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. И точно това правим", коментира Столтенберг.
Прозрачността за ядрените оръжия трябва да бъде крайъгълен камък на ядрената стратегия на НАТО, подчерта той, така че Алиансът да бъде подготвен за това, което той нарича "един по-опасен свят".
"Прозрачността помага да се изпрати директно послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз. Разбира се, целта на НАТО е свят без ядрени оръжия, но докато има ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО не, е по-опасен", заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от "Фокус".
Той предупреди, че Китай инвестира в модерни оръжия, включително своя ядрен арсенал, който според Столтенберг ще нарасне до 1000 бойни глави до 2030 г.
17.06.2024, 11:22 часа
184 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha