Румъния изпреварва България, все по-близо е до програмата за безвизово пътуване в САЩ

Румъния изпреварва България, все по-близо е до програмата за безвизово пътуване в САЩ Посланикът на Румъния в САЩ Дан-Андрей Мурару заяви, че Румъния е във финалната фаза на изпълнение на критериите за приемане на страната в програмата за безвизово пътуване до САЩ.
Според него Румъния ще изпълни критериите за процент на отхвърляне на молбите за визи под три процента до месец октомври тази година.
Националната стратегическа цел на Румъния е включването в програмата "Виза Уейвър" (Visa Waiver). Тя позволява безвизово пътуване до САЩ за срок от 90 дни.
Правителството на Румъния преди месец напомни на гражданите си, че за намаляване на дела на отказаните визи за САЩ под 3 процента от общия брой молби за визи е необходима подкрепата на всички румънци, които имат или са имали американски визи от типа В1/В2 за бизнес и туризъм.
За да бъде включена една държава във “Виза уейвър”, трябва да изпълни критерии, свързани с борбата с тероризма, върховенството на закона, имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите, а процентът на отказани визи трябва да бъде под 3%. 
11,61% са отказите за виза от категория В - кратки пътувания за туризъм или бизнес за САЩ - за българи през 2023 г., показват данните на Държавния департамент. Те бележат ръст с 1,61%, спрямо 10% откази през 2022 г., но все пак остават на много по-ниски равнища от 2021 г., когато отказите са били 18,4%.
България, Румъния и Кипър са единствените в ЕС, за които не са паднали визите.
21.06.2024, 12:09 часа
225 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha