Монтана празнува! С литургия и шествие започнаха проявите по случай Свети дух, наградиха трима почетни граждани /снимки/

Монтана празнува! С литургия и шествие започнаха проявите по случай Свети дух, наградиха трима почетни граждани /снимки/ „Пред Монтана има още много възможности и се надявам всички заедно да работим за това нашия град да става все по-приветлив за хората“, заяви кметът Златко  Живков в обръщението си към хората на Монтана по повод празника на града Денят на Свети Дух. Честването му започна с божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит Даниил и Неврокопския митрополит Серафим в храм Свети Дух в Монтана. Два часа по-късно от най-стария храм в града „Св. Св. Кирил и Методий духовници, представители на светската власт, гости от страната и чужбина се отправиха с литийно шествие към обновения площад Жеравица.  
„Нека пребъде вярата, която ни води към Бог, към добродетелите, към милосърдие, трудолюбие, правда, дълготърпение, заяви Видинския митрополит Даниил след празничния молебен. „Господ изпрати Светия Дух, за да даде смисъл, съдържание и пълнота на човешкия живот.  Само като  приемем Бога и неговата спасителната благодат  можем да изпитаме  радост от живота, да се възродим, да възродим нашите градове и да пребъде България, каза още Владиката. Неговата кандидатура бе издигната от Светия синод като една от трите достойни сред достойните за патриарх на Българската православна църква.
Трима са почетните граждани на Монтана - историкът-балканист проф. Александър Костов, големият художник Вълчан Петров и историкът-краевед Йордан Герасимов. Най-високото отличие на община Монтана им бе връчено на тържествена сесия на Общинския съвет. На нея присъстваха и четиримата народни представители от Монтана – Румен Христов / ГЕРБ-СДС/, Димитър Аврамов /ДПС/, Надя Петрова/ДПС/ и Петър Петров / Възраждане/. Общ акцент в изказванията им бе призивът за загърбване на разногласията и обединение в интерес на хората от Северозапада. Общинските съветници приветстваха и гостите от  чуждестранните градове-партньори на Монтана от Полша, Исландия, Италия, Сърбия и Румъния.
Навръх празника на Монтана генералният директор на БТА Кирил Вълчев откри национален пресклуб на агенцията в областния град.    В речта си Вълчев информационната мрежа на БТА в България и извън границите ѝ, осигурява именно равен живот в новините, свързаност на българската общност и истинно знание. Той изказа благодарност към Община Монтана и лично на кмета Златко Живков, който предостави помещенията със съгласието на собственика-наемодател „Български пощи“ в лицето на изпълнителния директор Цветилия Стоилкова.
 
24.06.2024, 16:28 часа
647 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha