Странджанският билков чай получи защита на европейските пазари

Странджанският билков чай получи защита на европейските пазари Днес Европейската комисия официално вписа „Странджански билков чай" в Регистъра на географските означения ЕС като продуктът получи статут на Защитено наименование за произход (ЗНП), съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Инициативата за регистрация беше подета от групата производители „ДАР-3 СС – ДЗЗД", които са внесли заявление в земеделското министерство още през април 2021 г.
Това е второто Защитено наименование за произход от региона на Странджа, след „Странджански манов мед". Регистрацията отваря нови възможности за местните производители, които отговарят на одобрената спецификация и ще бъдат контролирани от акредитирана сертифицираща организация.
С включването на „Странджански билков чай" в регистъра, България вече има шест защитени храни в ЕС – три Защитени наименования за произход („Странджански манов мед", „Българско кисело мляко", „Българско бяло саламурено сирене"), две Защитени географски указания („Горнооряховски суджук", „Българско розово масло") и седем продукта с Характерен традиционен специалитет.
Странджанският билков чай се произвежда от листа и цветове на растение от рода Sideritis (семейство Lamiaceae). Култивирането следва да се извършва само върху площи с подходящи за целта изложения и тип на почвите (алкални почви, които може да са и около варовикови скали), максимално близки до флористичните характеристики в самородните находища на растение от рода Sideritis. Такива са в района на петте общини в Странджа: Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево. Продуктът се отличава с характерен леко сладникав вкус, деликатен ароматен букет и високо съдържание на антиоксиданти и фенолни съединения. Чаят се използва не само като напитка, но и като природно средство с доказани антибактериални и антивирусни свойства.
Регистрацията в европейските схеми за качество допринася за съхраняването на българското кулинарно и културно наследство, за опазването на биологичното разнообразие, устойчивото развитие на селските райони и повишаването на  пазарна стойност и разпознаваемост на продукта чрез европейското лого, посочват от земеделското министерство.
03.06.2025, 16:03 часа
366 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha