Лечебна сила или мит: Помагат ли растенията срещу рак

Лечебна сила или мит: Помагат ли растенията срещу рак

Джинджифил, имел, куркума, корени от женшен – за тези растения се твърди, че притежават лечебни свойства, които помагат срещу рак. Кога точно помагат и има ли случаи, в които вредят? Какво казва науката. Ето какво пише Deutsche Welle.
Много от болните от рак търсят алтернативни лечения за допълване на конвенционалните методи като операции, хемо- и лъчетерапия. Обичайно се залага на куркума, джинджифил, свещен индийски босилек (известен като тулси) и други.
Професор д-р Юта Хюбнер - експертка по лечението на рака от университетската клиника на Йена, казва, че докато някои растения като куркумата и имела изглеждат многообещаващи в лабораторни изследвания, ефектът им в човешкото тяло е по-малко изяснен и в някои случаи може дори да попречи на конвенционалните терапии.

Лечебен ефект
Куркумата например съдържа куркумин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Поради това високите дози куркума могат да противодействат на съзнателно предизвиквания от химиотерапията и лъчетерапията възпалителен процес и така да отслабят лечебния ефект.
Имелът пък съдържа вещества, които потискат растежа на туморите, но в човешкия организъм на практика няма как да се постигнат достатъчно високи терапевтични дози. Имелът може обаче да предизвика и тежки алергични реакции по време на имунотерапията. Джинджифилът помага при гадене, което е често срещан страничен ефект на химиотерапията, но трябва да се приема с повишено внимание, а не като заместител на предписаните медикаменти.
Въпреки ограничените доказателства за ефективността на тези растения, професор д-р Хюбнер отправя и положителни послания към хората, които търсят допълнителна подкрепа за лечението си от рак. Тя посочва, че класическите терапии като операциите, хемо-, лъче- и имунотерапията се борят с рака, но често лечението трае твърде дълго или се оказва недостатъчно. А има и странични ефекти – пациентите често се чувстват зле или напълно изтощени. Затова те търсят и други възможности за борба с тумора – нещо, което да помага по естествен път. В тези случаи прибягват до куркума, джинджифил или ашваганда – растения, които се приемат в чист вид, нарязани на ситно или изсушени във вид на чай.

Куркума
Куркумата притежава веществото куркумин, за който се смята, че може да помогне на болните от рак. И той на пръв поглед наистина има ценни свойства: действа противовъзпалително и антиоксидантно, а това означава, че може да защитава тялото от свободните радикали – отпадни продукти на обмяната на веществата, които могат да увредят клетките. Но дали по този начин туморът може да се намали?
„В лабораторни условия - да, но едва ли в човешкото тяло“, посочва експертката. Нещо повече – куркумата дори може да отслаби класическата терапия при лечението на рак. При хемотерапията пациентът получава медикаментите чрез инфузия, която да попречи на раковите клетки да се размножават неконтролирано. А при лъчетерапията се разчита на отправените към тялото лъчи, които трябва да разрушат туморните тъкани. И двете терапии предизвикват възпаления в раковите клетки, които са предназначени да ги ликвидират. Ако някой обаче приема високи дози куркума, потушава тези възпалителни огнища, поради което терапиите вече не могат да действат толкова добре. „По тази причина не предписваме на пациентите високи дози куркума и дори приемането ѝ като хранителна добавка по време на активното лечение“, казва проф. д-р Хюбнер.

Джинджифил
Както за куркумата, така и за джинджифила няма никакви доказателства, че може да противодейства на туморите. Но – той може да помогне срещу гаденето, с което на пациентите, болни от рак, често им се налага да се борят. Под формата на таблетки или на чай той е полезен – но само като допълнение към медикаментите срещу гадене, а не като техен заместител.
Проф. д-р Хюбнер казва, че повечето пациенти понасят джинджифила добре, но има и такива, при които гаденето дори се усилва. „Това означава, че пациентите, които приемат джинджифил, трябва внимателно да следят реакциите си. Ако имат чувството, че с него е по-добре, всичко е наред. Но ако се почувстват по-зле, трябва да прекратят приемането.“

Ашваганда
А как стоят нещата с билката ашваганда, наричана още „индийски женшен“? В Индия тя се използва при много заболявания, включително при рак. Тя съдържа вещества, които би трябвало да могат да ликвидират раковите клетки, каквито наблюдения вече са направени в лабораторна среда, но в случая важен е въпросът за дозата, изтъква експертката. „В лабораторни условия активните съставки на ашвагандата могат да убият една ракова клетка, но въпросът е дали в човешкото тяло може да се постигне толкова висока концентрация, без да има странични явления, които да увредят целия организъм - а такива проучвания няма.“

Тулси
С индийски произход е и тулси, т.нар. свещен босилек, който е свързан с аюрведичната медицина. За растението се смята, че забавя растежа на раковите клетки. Както са показали опитите с животни, при които е използвано масло от неговите семена, това функционира. Но по отношение на ефекта му при хора още няма достатъчно изследвания, а наличните не са с достатъчно качество, казва професор д-р Хюбнер. „Изходните данни все още не стигат за окончателни изводи, поради което не смятам, че това растение е приложимо в лечението на болните от рак.“ Освен това растението може да увеличи кървенето при операция – затова преди и след операция на тумор пациентите в никакъв случай не бива да приемат тулси.

Имел
И накрая – за имела, който расте като паразит по дърветата, т.е. точно като тумора в човешкото тяло. Учените отдавна знаят, че той съдържа вещества, които забавят растежа на туморните клетки и дори могат да ги унищожат. Но – само в много висока доза, каквато няма как да бъде постигната, изтъква проф. д-р Хюбнер. А при имунотерапията, един от новите видове терапия за лечение на рак, имелът дори може да се окаже опасен. Защото ако наред с имунотерапията се прилага и терапия с имел, може да се стигне до свръхреакция на имунната система и до тежки алергични реакции. Поради това експертката не го препоръчва.
В заключение тя казва: „Не трябва да се купуват всевъзможни капсули или таблетки, за които хората дават много пари. Има достатъчно много здравословни храни - плодове, зеленчуци и салати, които съдържат различни полезни вещества. Може да се пие чай от джинджифил, но е важно като цяло храненето да е здравословно – това е най-добрата основа, която можем да препоръчаме на нашите пациенти, болни от рак“.

12.06.2025, 14:51 часа
237 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha