6 правила, които ни пазят от стомашни вируси през лятото

Лятото може да е приятно за повечето хора, но не за всички, тъй като мнозина изпитват проблеми, свързани с храносмилането. Как да избегнете тези неразположения?
Ето 6 трика, които ни пазят от стомашни неразположения:
Консумирайте пробиотици
Ако имате проблеми с храносмилането, може да се наложи да започнете да приемате пробиотици. Те съдържат полезни за червата бактерии и могат да улеснят процеса на храносмилане. Наред с фибрите, пробиотиците са важни и за по-добро храносмилателно здраве. Разбира се – винаги включването на кисело мляко в диетата може да бъде полезно за вас, защото то е най-добрият източник на пробиотици.
Избягвайте пикантни или мазни храни
Пикантните храни провокират произвеждането на топлина от тялото и това може да доведе до проблеми с храносмилането. Ето защо избягвайте пикантни, пържени и нездравословни храни, които могат да доведат и до коремни разстройства. Тези храни ще повишат киселинността на стомаха, могат да доведат до подуване на корема и дори риск от възпаление на стомаха. Сведете до минимум консумацията на пица, паста, пържени картофи, бургери, хлебни изделия, китайска храна и чипс.
Хранете се с малки порции, но често
Наред с консумацията на нездравословни храни, преяждането също може да доведе до лошо храносмилане. Затова винаги избирайте да се храните в по-малки количества на редовни интервали. Това може да улесни процеса на храносмилането, а консумацията на по-малки порции храна няма да ви накара да се чувствате гладни.
Избягвайте кафето, алкохола и газираните напитки
Трябва да избягвате такива напитки, защото тялото ви се нуждае от вода, за да абсорбира изпражненията, а тези напитки могат да го дехидратират, особено през летния сезон, а това затруднява храносмилането. Затова се опитайте да избягвате такива напитки или се опитайте да ги консумирате умерено, за да поддържате храносмилателното си здраве под контрол.
Не бързайте
Опитвайте храната си, наслаждавайте се на нея и я разпределяйте на интервали. „Практикувайте осъзнато хранене, говорете и общувайте“, това споделя Джерард Е. Мълин, доктор по медицина, доцент по медицина и директор в болница „Джонс Хопкинс“. „Ако претоварите стомаха си – и колкото повече ядете, толкова повече го забавяте – ще усетите газове, подуване на корема и дискомфорт.“ Ето един добър начин да си помогнете да забавите темпото: нарежете храната си на малки парченца, след което сдъвчете добре всяко парче. Бавното хранене се отнася и до физическата активност. Мълин предлага, ако тренирате повече от 45 минути, да изчакате един час преди да ядете, за да може кръвта, отклонена към мускулите ви, да има време да се върне в стомаха ви, където е необходима, за да помогне за смилането на храната.
Съхранявайте храната правилно
Само в САЩ има около 76 милиона случая на заболявания, предавани с храна, всяка година. Чести симптоми са диария, повръщане и други храносмилателни проблеми. Запомнете, че бързо развалящите се храни не трябва да се съхраняват на стайна температура повече от два часа.
Тази статия има информативен характер. Ако имате притеснения относно здравословното си състояние, посетете вашия лекуващ лекар.
19.06.2025, 16:10 часа
189
0