Секретарките на ексшефовете на ДФ „Земеделие” с лични шофьори

Секретарките на ексшефовете на ДФ „Земеделие” с лични шофьори

Продължават да излизат скандални факти около “земеделското семейство” Мирослав Николов и Виолета Александрова за тяхното ръководство на държавен фонд “Земеделие”. Освен съмнения, че във ведомството е действала стройна корупционна схема за изнудване на фермери и кметове, двамата са мачкали непокорните служители, а приближените им са отрупвани с благини. Освен заплати от по 3000 лв. те са осигурили за секретарките си още служебни коли и шофьори.
В същото време са отказали да изпълнят решение на управителния съвет на ведомството да дадат 5 автомобила на агенцията по рибарство, която да ги ползва за проверки срещу бракониери.
За да бъде отпусната служебна кола на техническата секретарка на Виолета Александрова - Костадинка Григорова, е заобиколен главният секретар на фонд “Земеделие” Веселин Цветков, който по устройствен правилник трябва да съгласува “раздаването” на автомобилите.
Мирослав Николов обаче със своя заповед е иззел контрола на ключови дирекции като “Правна”, “Обществени поръчки” и “Човешки ресурси”. Това му е позволило да сключва договори за външни консултантски услуги само чрез неговия подпис, без документите да минават през експерти и дирекции.
На практика фонд “Земеделие” е управляван като еднолично дружество със собственици Мирослав Николов и Виолета Александрова, твърдят служители на ведомството. Много от тях обаче също са забъркани в кашата, защото под страх от уволнение им се е налагало да подписват и те скандални документи. Някои са намерили изход, като са излизали в продължителни болнични, за да не се налага да вършат нередни неща.
Чрез сключването на външни договори за консултантски услуги Мирослав Николов и Виолета Александрова са си осигурявали и партийна подкрепа. Например на 23 март 2014 г. бившият шеф на фонд “Земеделие” е подписал консултантски договор за 9000 лв. с Андрей Христов Вълчев. Той е секретар на оперативното бюро на младежката организация на БСП и дясна ръка на шефката на парламентарната земеделска комисия Светла Бъчварова. В договора пише, че Андрей Вълчев ще консултира Мирослав Николов в устен или писмен вид по 3 области. Това са “консултации относно състоянието на дейностите, осъществявани от териториалните структурни звена на фонд “Земеделие”, “съдействие и препоръки за постигане на оптимално планиране при изпълнението на програмата на изпълнителния директор във връзка с дейностите на подпомагащата го администрация” и “добри практики, подходящи стандартни и иновативни методи и средства за подобряване на организационното състояние на териториалните структурни звена на фонд “Земеделие”.
Дори и да не беше толкова неясен предметът на дейност на договора, пак буди недоумение защо му е на ведомството външен консултант, след като има близо 1800 експерти. Друг подобен граждански договор за 7500 лв. е сключен с Красимир Емилов Димитров.
Изземването на функциите на главния секретар от Мирослав Николов му е позволило и безконтролно да сключва обществени поръчки на завишени цени. Например на 13 юни той е подписал договор с фирма “Нактайм” ЕООД за извънгаранционна поддръжка на климатици. Само първоначалният преглед на климатичната техника струва 3986,40 лв. с ДДС, а монтаж или демонтаж на 1 климатик е 506,40 лв.
Това е в пъти над пазарните цени на услугата, всъщност почти толкова струва самото устройство.
Сигналите и документите за нарушенията на Мирослав Николов и Виолета Александрова са предадени на специализираните органи.
Близо 3500 се оказали документите, които са се намирали в кабинетите на Мирослав Николов и Виолета Александрова. Сред тях са 2500 забавени проекта. Имало обаче и над хиляда анекса по договори на общини и одобрение на тръжни процедури по ЗОП.
Според проверяващи дейността на бившето ръководство на фонда има съмнения за злоупотреби за милиони. В нарушение на европравилата в системата за администриране и контрол ИСАК са запазвани номера за проекти, които впоследствие са вкарвани. В същото време има съмнения, че фермерите са били изнудвани, като им е откриван дребен пропуск, който се дава на полиция и прокуратура, проектът се спира и после при земеделеца отива човек, който “да оправи” работата. За това е сигнализирал стопанин с 20 000 дка, на когото му е открит дребен пропуск за 8 дка.
ДАНС вече проверява дали лице на име Добри е участвало в предполагаемата корупционна схема. За изпълнението й е помагала и липсата на назначени директори на двете ключови дирекции на фонд “Земеделие” - “Оторизация” и “Договориране”. На първата шефът е освободен през февруари, а на втората - през май. Така изцяло договорите по европроектите са били в ръцете на Мирослав Николов и Виолета Александрова.
Спецслужбите проверяват и дали са верни информациите, че на трима членове на управителния съвет на фонд “Земеделие” са били предлагани колосални подкупи, за да гласуват за оставането на власт на “земеделското семейство”.

21.07.2014, 09:52 часа
1740 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha