„Срамота” за 4 общини в Монтанско

„Срамота” за 4 общини в Монтанско

Четири общини от област Монтана - Вършец, Георги Дамяново, Медковец и Чипровци, получиха антинаградата „Срамота” на Международния ден на правото да знам – 28 септември. Церемонията се организира за дванадесети път от програма "Достъп до информация" и на нея се връчват отличия на личности и институции, дали през годината своя принос за свободата на информацията или пък възпрепятствали по недопустим за едно демократично общество начин търсенето на информация от граждани.
И в двете направления тази година област Монтана имаше номинирани кандидати. В категорията „Институция, най-добре организирала предоставянето на информация на граждани” за приз бе предложена регионалната инспекция по околната среда и водите. Наградата отиде при друга от институциите – община Банско, номинацията на екоинспекцията обаче е показател за подобряване на прозрачността й и контактите с граждани и неправителствени организации през последната година.
Антинаградата „Срамота” пък получиха централни и местни органи на властта в цяла България, които близо година не отговориха на запитване, отправено им по електронен път. На искане от програмата за достъп до информация да представят последния си договор, сключен по обществена поръчка, институциите не дадоха никакъв отговор, макар че тези документи би трябвало да се публикуват на интернет страниците им.
Сред срамно замълчалите служби са общините Вършец, Георги Дамяново, Медковец и Чипровци. Тези местни управи бяха и в дъното на класацията по активна прозрачност, което се прави всяка година от програма "Достъп до информация". Целта на наградите в Деня на правото да знам е да се окуражават активните граждани, журналисти и неправителствени организации в търсенето на обществено значима информация, да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по закона за достъп до информация, както и да се посочат институциите, които нарушават конституционното право на достъп до информация.

 

29.09.2014, 13:03 часа
635 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha