Евтината шунка, която ядем, е пълен боклук

Евтината шунка, която ядем, е пълен боклук

Българската колбасарска индустрия стигна до там масово и буквално да „сглобява" шунка. Традицията още от древните римляни повелява шунката да е осолено, изсушено или термично обработено - варено или печено, месо. И задължително от цяло парче - най-често свински бут. У нас обаче не е така.
Шунка в родните месокомбинати се прави от всякакви дребни парчета - най-често слепени с желатин и други субстанции от групата на прословутите „Е"-та. Прави се дори и от мляно месо - във вид на нещо като салам, но с надпис „шунка". Вече никой не обръща внимание, че най-важната отличителна черта на истинската шунка е, че представлява пресовано цяло месо, а не смлян месен деликатес.
„В родната „номенклатура" на колбасите се роди специалното наименование „шунка от бут", с което се легитимара масовото съществуване и на „шунка не от бут", което е трагикомично", коментира собственик на фирма от месопреработвателния бизнес. Той обаче признава, че също произвежда от „странния вид". Причината е, че тази „шунка" се оказва най-масовата - предпочитана заради в пъти по-ниската й цена от истинската - от бут.
Сглобената слепена шунка се прави от всякакви парчета месо - почти сигурно не от бут, а от по-евтините части на разфасованото животно. Ако парчетата са от съвсем некачествено месо, се смилат, сочи рецептата професионалистът. Задължително се прибавят нишесте и „желеобразувател" - желатин или дори изкуствен желатин. Слагат се и всякакви други „лепила, сгъстители, втвърдители". По същата технология масово се предлага и пилешка и пуешка „шунка".
Сглобената шунка е истинско менте и по друга причина. След като не е от цял бут или поне от цяло парче месо, колбасарите съвсем лесно я помпат с вода. Тестове на дузина марки нашенска шунка, направени от асоциацията „Активни потребители" показват, че водата във всичките гони внушителните 80%. При положение че дори в свежото свинско - преди сушене или варене и пресоване, течността е 63-65%. У нас обаче според потребителската организация няма стандарт, който да каже дали количеството, което са установили надлежно с тестове, е много или малко. А и още от наименованието на различните шунки трябвало да личи има ли добавки или не.
От асоциацията припомнят, че съвременните технологии позволяват да се инжектират всякакви коктейли в мръвките, а фосфатните и нитратните соли задържат водата. В меките колбаси, каквато се явява на практика и шунката менте, се влага и карагенан, който „изпива" над 20 пъти повече вода от теглото си. Тази добавка е скрита под кода Е-407 и е произведена от червени водорасли. И макар да я смятат за „растителна", създава проблеми на храносмилателната система, категорични са медици.

 

27.10.2014, 10:05 часа
909 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha