Вирусът „Обичам те“ е нанесъл най-много поражения

Вирусът „Обичам те“ е нанесъл най-много поражения

Най-дръзката хакерска атака - така е определено от Вашингтон разбиването на акаунта на Асошиейтед прес в социалната мрежа Туитър, следен от 4,23 млн. души. На 23 април 2013 г. се появява лъжливо съобщение за бомбена атака и мащабни взривове в Белия дом, в резултат на които американският президент Барак Обама е ранен. В интернет започва да се надига вълна от паника и малко по-късно говорителят на администрацията Джей Карни е принуден да опровергае лъжливата информация и да настоява, че с държавния глава всичко е наред.
Една най-мащабните хакерски атаки е приписвана на групата „Анонимните“ в знак на протест срещу закриването на торент сайта „Мегаъплоуд“ през януари 2012 г. За няколко часа са изведени от строя електронните страници на ФБР, Белия дом, звукозаписната компания „Юнивърсъл“. По-късно са нападнати и хиляди израелски сайтове. Общият размер на щетите се оценява на 3 млрд. долара.
Компютърният вирус „Обичам те“ също оставя своята ярка диря в света на технологичните измами. Разпространението му тръгва от Филипините, откъдето е разпратен на електронни пощи в нощта срещу 5 май 2000 г. Заглавието на писмото е „Обичам те“, а вътре има прикачен маскиран като текстов файл със същото име. Когато нищо неподозиращият потребител го отвори, вирусът автоматично разпраща свое копие до всички в адресната книга, след което блокира множество от програмите на машината.
„Червеят“ поразява милиони компютри на планетата, а нанесените щети на световната икономика се оценяват на 10-15 млрд. долара. Заради този рекорд „Обичам те“ влиза в Книгата на Гинес като най-разрушителния в света. През 2011 г. на вируса е посветен и филм.

 

18.11.2014, 09:43 часа
800 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha