Роман си иска старата жп гара

Роман си иска старата жп гара

Помпозната двуетажна постройка със старинна архитектура на някогашната жп гара в Роман отдавна е изоставена, защото е построена нова и модерна сграда. Старата се руши от десетилетия и вече е опасна. Освен това тя загрозява малкия град.
Общината иска да получи собствеността на гарата, за да върне стария й блясък. От БДЖ обаче отказват.
"Това е една от най-красивите сгради в града. До тук най-напред е дошъл влакът София-Роман, посетена е била от царя тогава, после от Иван Вазов. Има събрани много исторически данни. Идеята беше най-напред тук да бъде дневен социален център, за да се съхрани. Осем години я искаме от БДЖ и не я получаваме", твърди общинският съветник Мариана Николова.
Старата гара е на видно място в центъра на града и прекрасно може да се реставрира и да се превърне в туристически комплекс. В него може да се включат информационен център и музейна експозиция за развитието на града. Запазени са и други старинни гарови постройки, сред тях може да се експонира копие на някогашната жп композиция, с която през 1897 г. в Роман идват българският княз Фердинанд и сръбският крал Александър Обренович, за да открият първия етап на линията София-Варна.
Въпреки тези предложения, БДЖ не дава сградата даром.
Община Роман наистина е малка и не разполага със средства да закупи имота по пазарни цени и да го реставрира и запази за поколенията. И в същото време е жалко този архитектурен и исторически паметник да бъде безславно съборен и унищожен като опасна и самосрутваща се сграда на повече от век.
 

25.11.2014, 09:26 часа
2505 1
Коментари

Ник

25.11.2014, 09:41 часа
Подкрепям!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha