Министър Теменужка Петкова похвали АЕЦ „Козлодуй“

Министър Теменужка Петкова похвали АЕЦ „Козлодуй“ „Удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е един от основните приоритети на правителството в енергийната област. Неговото изпълнение ще даде гаранция за сигурността на електроенергийните доставки за българските потребители“, коментира министърът на енергетиката Теменужка Петкова при посещението си на площадката на атомната електроцентрала днес.
Тя провери на място изпълнението на дейностите по плановия годишен ремонт на пети енергоблок, които започнаха на 1 май и предвиждат и изпълнение на мерки, свързани с повишаване на топлинната мощност на съоръжението до 104%. При обиколката беше придружена от изпълнителния директор на АЕЦ Наско Михов.
Министър Петкова припомни, че лицензът за работа на пети блок вече бе удължен с десет години от Агенцията за ядрено регулиране и сега предстои това да се случи за шести блок. АЕЦ „Козлодуй“ изпълнява предвидените за това мерки изцяло със собствени средства. Министърът подчерта, че АЕЦ е в отлично финансово състояние, като печалбата й за миналата година е 167 млн. лв., а над 360 млн. лв. са наличностите по банковите сметки на централата.
При посещението си министър Петкова коментира и протестите на малките ВЕИ производители, които твърдят, че промяната в Закона за енергетиката, с която се премахва двойното им субсидиране, не се прилага за всички.
„Този тип производители са били финансирани веднъж от Държавен фонд „Земеделие“ и втори път – чрез преференциални цени на електроенергията им. Одитният орган на ЕК отчете, че това е свръхсубсидиране, което трябва да бъде премахнато. В резултат на това през 2015 г. беше променен Законът за енергетиката. По темата се произнесе и Конституционният съд, според когото промените не противоречат на Конституцията“, каза енергийният министър. Тя припомни, че, ако двойното финансиране не е било премахнато, това е щяло да застраши верифицирането на средствата от Държавен фонд „Земеделие“.
По думите на министър Петкова в следващите дни предстои нова среща с производителите на енергия от възобновяеми източници, за да бъде обсъден казусът отново, но изрази учудване, че тези протести се случват сега.
20.05.2019, 16:00 часа
1537 1
Коментари

maleiii

21.05.2019, 13:45 часа
Taias T.pETKOVA E VTORA KRAVA MONTAFONKA SLED LILIANA PAVLOVA - MNOGO KRAVENI TEZI GERBADJIIKI,MOJE BI GLADUVAT !?! HA HA HA
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha