Лекари от АГО на видинската болница подадоха молби за напускане

Лекари от АГО на видинската болница подадоха молби за напускане Предизвестие за напускане са подали четирима лекари от Акушеро-гинекологичното отделение на видинската болница "Света Петка", каза пред Радио ВИДИН завеждащият отделението д-р Слави Любенов. Срокът на предизвестието на д-р Любенов е три месеца, докато на д-р Младенов, д-р Николов и д-р Цонева, която е на половин щат, е един месец. Депозирането на оставките е морален акт, според д-р Любенов, а поводът е трагедията с новороденото бебе, което почина на 26-и декември. Завеждащият отделението лекар добави, че заедно с д-р Младенов и д-р Николов нямат отношение към случая. Д-р Юрка Атанасова не е подала молба за напускане.
"Двама от колегите са в болнични към момента. Единият от вчера".
Хората заслужават нормални медицински грижи, каза кметът на Община Видин Цветан Ценков. На извънредно заседание на Общинския съвет във вторник ще бъде обсъдена темата за болницата.
"Вече съм говорил с директора на Института по акушерство и гинекология професор Костов от
Мединцинския университет-София. През идната седмица неговият заместник ще бъде тук във Видин, ще се срещнем с колегите. Чакаме Министерството да реши въпроса с ръководството на болницата - нужен е нов Борд на директорите. Общината не може да вземе това решение. Трябва преструктуриране и укрепване на болницата. Подготвяме възможности всички акушеро-гинекологични случаи да се поемат от Медицинския университет. Имаме намерение да направим и изнесени екипи, работещи на място. Крайно време е Министерството да реши какво ще прави с Окръжните болници".
На 23 декември лекар от видинската болница беше осъден заради "немарливо изпълнение на медицинска професия, довело до смъртта на плод по време на раждане".
Общо 217 са новородените през 2019 година във видинската болница. Наблюдава се драстично намаление на новородените спрямо 2018 година, когато в отделението са проплакали 303 бебета. По данни на Община Видин през 2019-а във Видин и чужбина са родени 154 момичета и 158 момчета, които имат видинска адресна регистрация. Година по-рано Общината е издала общо 369 акта за раждане. 
18.01.2020, 16:46 часа
2381 1
Коментари

Хахаха

18.01.2020, 20:41 часа
21 век ,век на великите приказки и технологии! Човечета мрат като настъпани мравки,народецът трае , навел главица,щото меч не я сече...Е, какво бъдеще чакате , а ? Неразумний юроде ? Ако все още някой чете букви ....
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha