ПИБ и ББР - за собствениците печалби, за данъкоплатеца загуби

ПИБ и ББР - за собствениците печалби, за данъкоплатеца загуби Честита ви нова (квази-)държавна банка. Поне 1/4 такава. ПИБ вече е на практика 26% собственост на Република България.
Това, разбира се, не прави нас, данъкоплатците акционери. Не, ние дивидент няма да получим. Само ще покрием загубите. За какво са данъкоплатците иначе?! А печалбите? Печалбите си остават за частните собственици и политиците, които ги покровителстват. Както винаги. Класически пример на „национализация на загубите“ и „приватизация на печалбите“. След 2 седмици ще стане официално.
Още от началото на април, когато Живко Тодоров смени Стоян Мавродиев като управител на ББР, знаехме, че ще се случи. Изигра се пошлата порнография, при която бившият финансов шеф на ПИБ бива назначен за управител на държавната Българска банка за развитие, за да налее наши пари към бившия си работодател.
Разбира се, министърът на икономиката Емил Караниколов ще обиколи всички телевизии да обяснява как това наливане на пари от джоба на обикновения българин в ПИБ (и собствениците ѝ) е неизбежно. Защото сме в криза. Защото трябва да влезем в ЕРМ2. Защото, защото, защото… Всичко, което ще излезе (и вече излиза) от неговата уста (и на премиера Борисов, и на финансовия министър Горанов) е лъжа. ПИБ всъщност можеше да си набере капитала напълно пазарно. Но цената беше ниска и ако го беше направила, досегашните собственици щяха да се сбогуват с мажоритарния си дял. А това явно не е политически удобно.

Защо властта защитава собствениците на ПИБ?
Преди това набиране на капитал мажоритарните собственици на ПИБ бяха двама. Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, като всеки от тях имаше дял от 42.5%. От самото начало на сагата с набирането на капитал ПИБ прави всички възможни финансови гимнастики, за да запази мажоритарния дял на тези две лица. Проблемът е, че пазарът има друго мнение по въпроса. На борсата акциите на ПИБ по последни данни се търгуват за около 2.7 лв. за акция. При такава цена, за да наберат достатъчно капитал, за да изпълнят изискването на Европейската централна банка, трябва да емитират толкова много нови акции, че Минев и Мутафчиев вече няма да имат мажоритарен дял и съответно контрол над банката.
Те разбира се не искат да допускат това. Затова първоначално бяха изготвили проспект, според който ще емитират акции на цена от 8 лева, три пъти над пазарната! Този абсурд, разбира се, нямаше как да мине и затова от ПИБ коригираха цената надолу към 5 лева, което е "само" близо 2 пъти над пазарната цена. При цена от 5 лева дяловете на Мутафчиев и Минев стават 31% всеки след новата емисия на акции.
В настоящите условия на криза и завишен риск за финансовата система никой здравомислещ инвеститор няма да се съгласи да купи акции на банка като ПИБ при толкова висока премия (която всъщност би била абсурдна дори и да не сме в криза). На първо място, понеже сме в криза, няма изгледи в скоро време печалбите на ПИБ да се подобрят, акциите да тръгнат нагоре и новите акционери да имат възможност да извлекат дивидент. В близките една-две години поне такъв сценарий е много малко вероятен.

ПИБ можеше да реши проблемите си… просто не пожела
На второ място, ПИБ е банка, която има в общи линии едни и същи проблеми още от 2014 г., без да ги е разрешила до ден днешен - с капитализацията, с качеството на кредитния портфейл. Тези проблеми няма магически да изчезнат, напротив, ще се задълбочат. В период на занижаване на икономическата активност и завишен риск от фалит в редица сектори кредитният портфейл и капитализацията на всички банки, без изключение, страдат.
Особено пък ПИБ, която според последния стрес тест на ЕЦБ от миналата година към края на 2018 г. е имала 56.2% дял необслужвани кредити в корпоративния си портфейл. Представете си каква ще е ситуацията към края на 2020 г. Това не е проблем от вчера. Това е проблем от 6 години, и предходни проверки на качеството на активите са го показвали. Защо тогава нищо не е направено по въпроса? Просто защото мажоритарните собственици на ПИБ знаят, че ако се наложи, накрая ще дойде държавата и ще я спаси.
ПИБ на практика отказва да набере необходимия капитал по пазарен път, защото това ще доведе до загубата на мажоритарен контрол от страна на Мутафчиев и Минев. Това е единственото логично обяснение на решението за емисия при цена от 5 лева. Впоследствие се намесва държавата през ББР, за да изкупи нужните дялове и да подсигури успеха на набирането на капитал. Изниква логичният въпрос – да не би властта да има някакъв интерес Минев и Мутафчиев да останат мажоритарни собственици на банката? При такава ситуация съмненията в корупция са неизбежни.

Целта оправдава средствата?
Разбира се, от правителството биха възразили на подобни критики с довода, че това се прави, за да може България да влезе във валутния механизъм ERM-II и впоследствие еврозоната. Но на лъжата краката са къси. По същия начин, по който правителството може да реши да налее стотици милиони пари на данъкоплатците в ПИБ, така и може да упражни регулаторен натиск върху Мутафчиев и Минев, така че да наберат капитал по пазарен път. Фактът, че правителството избра първия вариант, е показателен.
Ако членството ни във валутния механизъм ERM-II идва с такава цена, то това категорично опорочава цялото ни евентуално членство в еврозоната. Ако го допусне, ЕС категорично ще демонстрира, че наистина не дава и 5 пари за корупцията в България. Интересно е да се наблюдава как ще реагират европейските институции и конкретно ЕЦБ на случващото се с ПИБ, особено с оглед на докладите за изпълнение на изискванията за конвергенция, които бяха публикувани през последните седмици. Първо, трябва да се отчете, че що се отнася до присъединяването към еврозоната, България вече не изпълнява не само изискването за минимален престой от 2 години в ERM-II, но и изискването за ценова стабилност. Инфлацията у нас през 2019 е над референтната стойност от 1.8%. Правната рамка в България също все още не е пълно съответствие за приемане на еврото. Това е казано в прав текст в последния доклад на ЕЦБ.

Не се връзвайте на лъжите им
Премиерът Борисов със сигурност ще продължи да повтаря до болка, че след като влезем в банковия съюз, проблеми с банковата система няма да има. Те магически ще изчезнат, както и всички, особено проблемите с ниското качество на активите на ПИБ! Как ще се случи това питате? Не знам. Борисов също не знае. Някак. Вероятно по силата на магическата думичка „евроинтеграция“, нещо като „абра-кадабра“. Тези фантасмагории, разбира се, нямат никаква връзка с реалността. Всъщност, както вече сме писали, присъединяването към Банковия съюз, особено преди присъединяването към еврозоната, носи много рискове и абсолютно никакви плюсове за банковата ни система. Затова нека се молим ЕЦБ да са строги към нас и да не си затворят очите за скандала с капитализацията на ПИБ.
Защото финансирането на ПИБ през ББР наистина е скандал с огромни пропорции. Властта, с пари на данъкоплатците, защитава собствениците на частна банка. И то дори не от фалит, ами просто от загуба на мажоритарния им дял в банката! По мащаб това всъщност е най-големият скандал в настоящия правителствен мандат. Най-големият скандал от КТБ насам и много сходен по своята същност. Ако наливането на публични пари в ПИБ не се отрази по този начин ще е само защото обществеността вече е претръпнала от скандали, свързани с наглата корупция и шокираща некомпетентност на настоящото правителство. Най-лошото е, че окончателно се създаде нова политически зависима банка. Вече е официално. Честита нова КТБ.

Георги Вулджев, ekipbg.com
16.06.2020, 13:28 часа
1482 2
Коментари

Рали

17.06.2020, 21:43 часа
Пълни глупости пишете. Ако има печалби за акционерите, ще има и за държавата, респективно и за данъкоплатеца

Петър

16.06.2020, 19:20 часа
Целеносочено негатимен анализ е това. Сделката не е помощ, а инвестиция и ще има своята възвращаемост. Подобни временни участия в капитала на банки ги има навсякъде в Европа.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha