Адв. Елена Гунчева: Собственикът на врачанския „Конкурент“ Димитър Николов е „наследникът“ на Делян Пеевски и убития Петър Христов в Търново

Адв. Елена Гунчева: Собственикът на врачанския „Конкурент“ Димитър Николов е „наследникът“ на Делян Пеевски и убития Петър Христов в Търново Популярният адвокат Елена Гунчева публикува в своя профил във фейсбук интересни факти за собственика на врачанския вестник „Конкурент“ Димитър Николов. Това стана по време на предизборната кампания, но решихме да го задържим за след 4 април, за да не бъдем обвинени, че влияем на настроенията на електората. Агенция BulNews многократно е писала, че зад мюрето Димитър Николов се крие корпулентният бивш депутат Делян Пеевски. С настоящата публикация този факт се утвърждава и ще е чудесно партиите да имат едно наум, когато получават оферта от фалиралия всекидневник „Конкурент“. Публикуваме без редакторска намеса позицията на адвокат Елена Гунчева. Заглавието е на редакцията::
"Какво е общото между Бургас, Велико Търново, Враца, Горна Оряховица, Кърджали и Пазарджик? Че са български градове? Правилно, но не само. Верният отговор се крие в едно име:
Димитър Стойков Николов, кандидат за народен представител, трети в листата на ГЕРБ в 4-ти МИР. Към момента – председател на Общински съвет Горна Оряховица от ПП ГЕРБ. Без съмнение наше момче, на партията. Но оказва се и на Шиши.
Освен пръв сред равни в местния парламент на Горна Оряховица Димитър Николов е и медиен магнат. Между 2011-а и 2018-а години той придобива общо 10 медии в 6 български града. И подобен предприемачески дух би бил похвален, ако не бяха 4 смущаващи факта:
Първо, чрез сложни гроздове от фирми, общи адреси и други необорими знаци някои от придобивките на Димитър Николов са ясно свързани с доскорошния депутат от ДПС и все още настоящ медиен магнат Делян Пеевски.
Освен това някои от придобивките на Николов се оказват бивша собственост на застреляния преди 3 години великотърновски бизнесмен Петър Христов. Който пък от своя страна беше близък до бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. И както се говори, основен спонсор на Цвета Кирилова.
Съвсем ясни са и следите на медийната империя на Николов и към източилите КТБ кредитори.
На финала – може би най-скандалното от издателската дейност на запътилия се към Народното събрание гербаджия: всички тези 10 медии се издържат изключително с парите на данъкоплатците. Същите, които плащат на г-н Николов и заплата като председател на Общинския съвет в Горна Оряховица.
И, щом сме заговорили за Горна Оряховица, да започнем от там печалния обзор на може би законните, но дълбоко неморални финансови инжекции за медиите на Димитър Николов. На 10.04. 2017 г. Издателска къща “Компакт медиа” ООД, на която той е едноличен собственик, печели обществена поръчка за “реализация на мерки за информация и публичност на дейността на община Горна Оряховица”. Сумата е 28 771,20 лв., а срокът – една година. В същата 2017-а година бюджетът на Община Горна Оряховица е малко над 27 млн. лева. За сравнение в същата 2017-а година бюджетът на Община Варна, например, е 261 млн. лева – почти 10 пъти по-голям от този на Горна Оряховица. А целият бюджет за медии ( в това число телевизия, 2 национални радиостанции, местни и национални вестници и онлайн агенции) е 100 000 лева – 3,5 пъти по-голям от сумата за иначе скромната като рейтинг медиа на Димитър Николов.
По това време Николов е обикновен общински съветник в Горна Оряховица. Две години по-късно – 3 месеца преди местните избори, издигнали го до председател на общинския съвет, обществената поръчка за същите услуги вече е спечелена от друга медия…. – бургаска. Сумата е 29 520 лева за година. При търсене в избраната от общината медия – Черноморие – бг, “Горна Оряховица” се споменава единствено когато футболен отбор от Южното Черноморие гостува на “Локомотив”. Или самодеен колектив от кв. “Гарата” участва във фестивала “Листопад на спомените” край морето. За сметка на това хвалебствените дитирамби за ГЕРБ-управлението на община Горна Оряховица продължават да се леят от медиите на Димитър Николов. Този път безплатно или по силата на шуро-баджанашки скачени съдове, прикрити зад договори на подизпълнители.
Дали е законно? Най-вероятно да. Морално? А дано, ама надали!
Всъщност едва ли новоизлюпеният медиен магнат е открил топлата вода да получава общински и държавни пари, за да издържа медийните бухалки, на които е собственик. Но така или иначе той успешно прилага уродливото “ноу хау”, унищожило почти напълно медийния пазар в България.
От публикуваните по Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги декларации става ясно, че над 15 български общини са осигурявали финансови инжекции на горнооряховския общинар. А в по-големите от тях има и ВиК дружества, и болници, а в някои – и печеливши общински фирми като “Пазари”, “Обреди”, “Градски транспорт”. И всички те под строй плащат “данък спокойствие” на Димитър Николов.
И, ако прочетеното дотук силно ви напомня на изграждането на една друга империи, заграбила националния медиен пазар в България, то приликите с истински герои и събития съвсем не са случайни. Защото Димитър Николов и неговата “Компакт медия” ЕООД дълги години дели един и същ офис с фалиралия вестник “Устрем” в Горна Оряховица – на ул.“Патриарх Евтимий“ № 34. Собственик на вестника е “Карне М” ЕООД, която има непогасени 57 млн. лева към КТБ. И чрез “Национанална агенция разпространение” АД е свързана с Цветан Ангелов Ангелов – председател на Съюз на разпространителите на вестници и списания. Този съюз влиза в състава на новоучредения Съюз на вестникарите и разпространителите на вестници и списания, на който председател е Делян Пеевски. Именно от овладяването на разпространителска мрежа за печатните издание в България започва и възходът на Делян Пеевски към медийния монопол в България. Чрез спиране на каналите на разпространение той успя да извие ръцете на собствениците на най-големите печатни медии в страната, да стане техен собственик и да ги превърне в изтривалки на властта. Без значение в чии ръце е тя в момента. Стига да е готова редовно да си плаща “данъка спокойствие” с нашите, на данъкоплатците, пари.
Ролята на “втори ешелон” в регионален формат на този монопол е отредена на Димитър Николов, който от същия Цветан Ангелов Ангелов купува врачанския “Конкурент нюз” и бургаския “Черноморски фар”. Интересен факт е, че за “Черноморски фар” горнооряховският медиен магнат плаща 201 000 лв. (през 2011-а година). Интересен е и въпросът откъде е взел тази сума при положение, че по отчети той няма такива обороти и печалби. И към същата 2011 г. едва свързва двата края след серия от провалени медийни проекти във Велико Търново. Съвсем друга тема е и за какво са му регионални медии във Враца и Бургас при положение, че той едва се справя с издръжката на тази в родния му град – информационния сайт regnews.net.
Заедно с Цветан Ангелов горнооряховският “Делян Пеевски” има съвместни участия в “Лавина” ООД-Враца, ИК “Знаме”-Пазарджик и Издателска къща “Родопи” ООД-Кърджали.
Чрез вестник “Кореспондент” във Велико Търново и “Фейс Нюз” ООД Димитър Николов пък е свързан и с разстреляния в София бизнесмен Петър Христов. Чрез ИК “Компакт Медиа” Николов е съдружник с “Пиейчфинанс” ЕООД на Борислав Досев – шофьор на Петър Христов. Едновременно с това Димитър Николов придобива дяловете си във “Фейс нюз” ООД от “Пропъртис мениджмънт груп”, също собственост на Петър Христов
В “Питай ме” ООД (собственик на новинарския сайт Boliarinews) Димитър Николов е съдружник със Стилиян Найденов, сега главен редактор на в-к “Борба” във Велико търново , и с бившия шофьор на Петър Христов – Борислав Досев – с по30%. Вестник “Борба” е на 50% собственост на Делян Пеевски. Интересен факт е, че управител на “Питай ме” ООД е бил Виктор Азманов, който изненадващо преди година придоби сериозен дял от фирмата за почистващи препарати и дезинфектанти ХМИ ООД. Няколко месеца по-късно към собствениците на изключително печелившото производство се присъединява и съпругата на близкия от Делян Пеевски бивш депутат от ДПС Камен Костадинов.
Вече спомената Варна стана първия областен град без вестник, писа неотдавна “24 часа”. Там моделът на зависимост на медиите от общинско финасиране беше въведен още преди 2005-а година от бившия кмет Кирил Йорданов. Тази схема работи добре за политическия хамелион Йорданов, но обезличи медиите в града и скоро те изгубиха влиянието си. Тогава дойде и политическата смърт на Йорданов, изгонен след няколкоседмични протести точно преди 8 години.
Остава да видим кое в Горна Оряховица, Враца, Бургас, Кърджали, Пазарджик и Велико Търново ще изчезне първо: рекетиращите медии или властимащите им собственици и благодетели.
ГЛАСУВАШ ЗА ГЕРБ – ПОЛУЧАВАШ ДПС И ШИШИ! Българи, мислете! Бъдещето ни се определя СЕГА! И е време да кажем „стига” на мафията, овъртолена като свински черва и подиграваща се на народа си!"

Елена Гунчева
07.04.2021, 13:04 часа
12311 2
Коментари

7878

07.04.2021, 14:39 часа
Метър Жорко много сладко и страстно лапа от Общината, а вече трябваше да е пълен фалит и да е на работа в БКС-то.

Бреййй

07.04.2021, 14:18 часа
Отдавна си личеше, че Метър Жорко от Конкурент обслужва ГЕРБ- а то било, защото и вестника си е герберски. А само като прочетеш как напоследък с такова настървение и злоба плюва БСП...ясно е на КОЙ е слуга
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha