Враца и Видин са сред рекордьорите по насилие над деца

Враца и Видин са сред рекордьорите по насилие над деца

През 2015 година на Националната телефонна линия за децата са приети 108 852 обаждания – най-високият брой, регистрирани досега от старта на линията през 2009 година.
Сред областите, от които са получени най-много сигнали през изминалата година попадат Враца и Видин.
Данните на институциите от Враца показват, че през 2014 година в отдел „Закрила на детето“ са постъпили 487 сигнала за деца в риск, за 151 от тях е констатиран риск и са открити случаи на насилие. Работено е по 56 случая на деца, преживели насилие. Тормозените и насилвани деца в областта през изминалата година също никак не са малко.
Общо за страната най-много са подадените сигнали за деца в риск – 649, с 40 % повече от 2014 година, което показва, че линията е все по-разпознавана като място, на което всеки може да потърси помощ или да подаде информация за дете в трудна ситуация, съобщиха от Държавна агенция за закрила на детето /ДАЗД/.
Данните на закрила на детето сочат, че от общия брой подадени сигнали в страната 236 от случаите са за физическо, 162 – за психическо и 37 – за сексуално насилие. 220 са сигналите за неглижиране, 75 – за отпадане от образователната система, 52 - за изоставяне и 34 – за просия.
Сигналите за деца в риск най-често са свързани с различни форми на насилие /физическо, психическо, сексуално/ - обикновено в съчетание, както и за пренебрегване на деца, риск от изоставяне, просия. Често един сигнал е свързан с няколко форми на риск – например нисък родителски капацитет, липса на подход към възпитанието и дисциплината на децата и прибягване към насилие, икономически затруднения.
Освен за насилие, консултации са търсени за проблеми във взаимоотношенията – с връстници, с любими хора, с родители и близки. Темите за междуличностните контакти заемат водещо място в обажданията, тъй като на линията звънят най-вече тийнейджъри.
146 са консултациите с деца от специализираните институции (ДДЛРГ, СПИ, ВУИ). Най-често те са във връзка с конфликти с другите настанени, с възпитатели или психосоциални проблеми като тревожност, притеснения за бъдещето, търсене на идентичност.

11.03.2016, 08:21 часа
704 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha