Deutsche Welle: Пресъхват парите на "Ислямска държава"

Deutsche Welle: Пресъхват парите на "Ислямска държава" Т.нар."Ислямска държава" дължи невероятния си възход и на парите - на главозамайващи приходи от контрабандата на петрол, от изнудване, принудителни данъци и други обири. Сега кранчетата едно по едно спират да текат, пише Deutsche Welle. Доброто познаване на текстовете от Корана се оказва финансово предимство - сирийците и иракчаните в териториите, контролирани от т.нар. "Ислямска държава" /ИД/, често биват принуждавани от джихадистите да отговарят на различни религиозни въпроси, за да доказват вярата си. Неправилните отговори влекат след себе си високи глоби. Така джихадистите не само оказват идеологически тормоз над хората, но и ги изнудват за пари.
Явно финансовата ситуация на ИД е толкова драматична, че джихадистите са зависими и от най-малките приходи. Това сочат и резултатите от скорошна студия на консултантската фирма „Information Handling Services” /IHS/ за финансовото състояние на ИД. Ако в средата на 2015 година приходите им са възлизали на 80 милиона долара месечно, сега те са намалели до 56 милиона. "Все още ИД е сила в региона, но нейните финансови загуби са значителни и представляват все по-сериозно предизвикателство за дългосрочното запазване на тази структура", пише Лудовико Карлино - един от авторите на изследването.

Последиците от въздушните удари

От него става ясно, че въздушните нападения на руснаците и американците са отслабили джихадистите сериозно. "През последните 15 месеца те са загубили 22 процента от завоюваните територии", казва Колъмб Щрак от екипа на IHS. Загубите имат и друго измерение - в началото на миналата година в тези територии са живели 9 милиона души, а сега техният брой е намалял до 6 милиона. 
Това също удря сериозно по приходите на джихадистите, защото хората, които живеят в териториите на ИД са длъжни да плащат данъци на джихадистите. Много често биват отчуждавани и имотите им. Това се отнася най-вече до гражданите, които изповядват религия, различна от сунитската.
Общо 43 процента от приходите на ИД са от продажбите на петрол. Джихадистите понасят тежки загуби и в тази сфера, тъй като американците бомбардираха тъкмо петролните съоръжения. Тези нападения свидетелстват за промяната в американската стратегия. Дълго време САЩ търпяха петролната търговия на ИД, защото в нея бяха заети и огромен брой цивилни граждани.
Само от една цистерна с 30 000 литра петрол, джихадистите печелеха чисто по 4 000 долара. След атентатите в Париж през ноември 2015 година американците и европейците промениха своята политика. Само няколко седмици по-късно те разрушиха почти една трета от общо 900-те камиони-цистерни на ИД.
ИД се финансира и чрез дарения. В началото на гражданската война тези дарения играеха съществена роля. Голяма част от тях идваха от частни фирми в Персийския залив и най-вече от Саудитска Арабия. „Саудитското правителство обаче разбра, че трябва да предприеме нещо срещу тези парични потоци”, казва Себастиан Зонс от Германското дружество за външна политика. "За съжаление обаче саудитците не успяха да пресекат изцяло паричните потоци от частни лица, хуманитарни организации и фондации", казва той.
Въздушните удари, както и офанзивата на сирийската и иракската армии допълнително притиснаха ИД. Колкото повече се смаляват контролираните от джихадистите територии, толкова повече намаляват и приходите от откупи, търговия с хора и наркотици. Финансите на ИД бяха орязани и от това, че Ирак забрани на банките в контролираните от ислямистите територии да извършват международни транзакции.
Освен това иракската държава престана да превежда заплатите на онези своите служители, които живеят в контролираните от ИД територии. Досега Ирак изпращаше натам по 170 милиона долара месечно под формата на заплати. Ислямистите си присвояваха по 10 процента от сумите под формата на "данъци". Наскоро беше съставен и международен "черен списък" на лицата и институциите, които имат връзки с ИД. Те също нямат право да извършват банкови операции.

Заплатите на бойците – наполовина съкратени

Джихадистите вече бяха принудени да реагират на тези загуби. Вестник „Ню Йорк Таймс” писа, че заплатите на бойците от ИД са били съкратени наполовина.
"ИД е отслабена, но далеч не е победена!", казва близкоизточният експерт от университета в Майнц Гюнтер Майер. Отдавна вече хиляди бойци са се прехвърлили от Сирия в Либия. Очевидно терористите виждат там своето бъдеще. Дори и да бъдат победени военно в Сирия и Ирак, това все още не означава, че ИД е изцяло унищожена, нито пък, че терористичната заплаха за Европа ще намалее", казва той.
25.04.2016, 13:30 часа
854 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha