Ислямска държава екзекутира 300 бивши полицаи и ги зарови в масов гроб

Ислямска държава екзекутира 300 бивши полицаи и ги зарови в масов гроб Терористите от "Ислямска държава" са избили повече от 300 иракски бивши полицаи преди три седмици и са ги заровили в масов гроб близо до град Хамам ал Алил южно от Мосул. Това съобщи международната правозащитна организация Human Rights Watch, цитирана от "Ройтерс".
Репортер на "Ройтерс" е посетил мястото на масовия гроб, където местните жители посочили, че терористите са заровили жертвите, които са били застреляни или обезглавени. Местните смятат, че до 200 души са били избити в седмиците преди ДАЕШ да се изтеглят от града.
Според правозащитниците някои от бившите полицаи са били отделени от група от около 2000 души от намиращи се в близост села и градове, които са били принудени да вървят заедно с терористите през миналия месец, докато те са се оттегляли северно от Мосул и град Тал Афар.
Цитира се работник, който видял терористи от ДАЕШ да управляват четири големи камиона, превозващи от 100 до 125 мъже, някои от които той разпознал като бивши полицаи, които се отправяли към мястото, превърнало се впоследствие в масов гроб.
Минути по-късно той чул автоматична стрелба и жални писъци. На следващата вечер, на 29 октомври, подобна сцена се повторила, с между 130 и 145 мъже, уточнил човекът пред правозащитниците. Друг очевидец, жител на Хамам ал Алил, посочил, че чул автоматична стрелба в района в продължение на около 7 минути, три нощи подред.
"Това е още едно доказателство на ужасяващо масово убийство от ДАЕШ на бивши служители на реда в и около Мосул", изтъкнаха от Human Rights Watch, допълвайки: "Терористите трябва да бъдат държани отговорни за тези престъпления срещу човечеството".
17.11.2016, 15:17 часа
923 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha