Сензация! Показаха най-старата писменост в света във врачанския музей /снимки/

Сензация! Показаха най-старата писменост в света във врачанския музей /снимки/ Директорът на регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски показа сензационна находка на най-старата писменост в света, видя BulNews.bg.
Тя е намерена при разкопките в местността Градешница и представлява най-старата протописменост датирана на над 7 000 години. Ако преди време имаше съмнение дали тази плочка представлява най-старата протописменост в света, то днес акад. Цветан Гайд потвърди значимостта на находката по време на семинар за древната писменост по нашите зами, декодирана по Метода Гайд.
„Не случайно точно днес на 24 май правим този семинар посветен на най-ранната протописменост – Деня на славянската азбука. Не е случайно, защото както стана ясно нашата уникална писменост е предшествана от много по-ранна протописменост. Гордостта ни е огромна, тъй като именно тук по нашите земи преди толкова хилядолетия се раждат първите писмена“, заяви Ганецовски.  
Находката е изследвана от отдела по тракология от института по Т-Наука върху Тракийско писмо. Именно работата на института показва, че теориите за „безписмените траки“, живели по нашите земи, са безапелационно опровергани. Откритието и анализът на института завинаги променят представите за древния свят.
Значимостта на откритието е огромна, защото и до ден днешен това си остава най-ранната протописменост в света, смята Георги Ганецовски.
Плочката е разчетена чрез метода Гайд и използването на най-древните египетски йероглифи, чието значение вече е известно. Според учените от института архаичните йероглифи в Египет сякаш са някаква модификация на нашите знаци от Градешница – две хиляди години по-късно. 
24.05.2017, 16:09 часа
2649 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha