Антония Григорова постави рекорд на похода Ком - Емине

Антония Григорова постави рекорд на похода Ком - Емине Републиканската шампионка по ориентиране Антония Григорова, с постигнатия рекорд,  отново постави във фокуса на вниманието най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут Ком-Емине. За наша гордост той започва от върха, в чието подножие се е сгушила родната ни Берковица. Градът на Радичков, приютявал патриарха на българската литература Иван Вазов, пословичен с малините си и прекрасната природа и климат очаква следващите си ентусиасти, с надеждата, че заразителната усмивка на Антония и сърцатия й пробег ще вдъхновят мнозина. А ето как се е осъществил пробега на Ком-Емине, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.
Антония Григорова си осигури място в историята като първата жена, направила скоростно преминаване по най-дългия туристически маршрут у нас – Ком – Емине. В ранните часове на 7 август тя докосна фара на нос Емине, изминавайки 600-километровото трасе по билото на Стара планина за 5 дни, 22 часа и 55 минути. Многократната републиканска шампионка по ориентиране, ски бягане и ски ориентиране пое по дългия път на 1 август в 4:30 сутринта. Ето кратко описание на отделните етапи:
Ден 1: в. Ком – Витиня (100 км за 15 ч. 55 мин.)
Ден 2: Витиня – х. Козя стена (88 км за 19 ч. 22 мин.)
Ден 3: х. Козя стена – Узана (в 15:05 ч. достига връх Ботев)
Ден 4: Узана – Агликина поляна (в 06:34 ч. сутринта преминава през връх Шипка)
Ден 5: Агликина поляна – Ришки проход
Ден 6: Ришки проход – Емине
„Разбира се, главният мотиватор за начинанието е Кирил Николов – Дизела. С него се познаваме отдавна. Съжалявам, че не можах да участвам в неговите бягания, да бъда пейсър (човек, който бяга редом до атлета за кураж – бел.ред.) или с нещо друго да помогна. Досега жена не е опитвала да пробяга Ком-Емине. Ще се опитам да го направя за по-малко от шест денонощия… Когато не бягам, правя оригами, много успокоява нервите. Също така чета книги, обичам да правя десерти, като най-любими са ми мъфините. 6-годишният ми син с удоволствие си похапва от тях” – сподели Антония пред bTV в средата на юни.
Изключително горещото време през последните дни затрудни допълнително спортистката, която с постижението си отвори нова страница в богатата история на маршрута Ком – Емине. Той е изминат за първи път през 1933 г. от пътешественика и изследовател Павел Делирадев, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност самият Константинов първи дава идея за този маршрут, но не успява да я осъществи.
Близо 30 години най-бързото преминаване пеша е на Любомир Палакарчев – 5 дни и 14 часа. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобри, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути. 18 дни по-късно, на 29 август 2015 г., Кирил Николов-Дизела постави нов рекорд, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди, с около 21 часа по-малко от Божидар Антонов.
С нормално туристическо темпо маршрутът се изминава за около 15 дни.
Антония се ангажира с проекта „Пътят КЕ 600”, тъй като има богат опит в дългите бягания. Тя е печелила ултрамаратоните Витоша 100, Трявна Ултра (141 км), Персенк Ултра (157 км) и Пирин Ултра (150 км). Неин треньор е Наталия Величкова.
„Ком – Емине“ е название на най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България, наричан в миналото „Маршрут на дружбата“.
Трасето му съвпада с финалната отсечка на европейския туристически маршрут E3, който свързва Атлантическия океан с Черно море. Крайните му точки са връх Ком, който е в непосредствена близост до границата със Сърбия, и нос Емине на Черно море, най-източната точка на Стара планина.
Испанската част от трансевропейския маршрут Е3 включва популярния поклоннически път Камино де Сантяго.
Средата на маршрута се намира около хижа „Узана“, като съвпада и с географския център на България. Теренът е сложен, изкачват се или се „подсичат“ повече от 100 старопланински върха.
Изминаването на разстоянието е постижимо за 20-25 дни в летни условия и около 1 месец в зимни. Времето за преодоляването му зависи от физическата форма на участниците и от метеорологичните условия, но добре подготвен човек може да се справи и за 2 седмици, дори и да носи бивачни съоръжения (палатка, спален чувал и др.) с общо тегло към 15 килограма. Най-опитните и добре тренираните планинари успяват и за 10-12 дена, носейки олекотени раници.
За първи път „Ком – Емине“ е изминат през 1933 г. от Павел Делирадев, български пътешественик и изследовател, наричан „Следовникът на Алеко Константинов“. Всъщност самият Константинов първи дава идея за този маршрут, но не успява да я осъществи. Походът е повторен едва през 1953 г. от членове на Републиканската комисия по туризъм при Върховния комитет за физкултура и спорт (ВКФС) и е уточнен окончателно при последващите две изминавания през 1955 и 1959 г.
Първият успешен зимен поход е направен през 1961 г. от двама души. Първото преминаване по маршрута в обратна посока (от нос Емине към връх Ком) е осъществено през юли 1968 г. от група на Русенския университет – ВИММЕСС. Днес освен за пешеходни туристически преходи „Ком – Емине“ се използва и като трасе за велосипедни и извъншосейни състезания. Истински рекордьор е Начо Иванов от Карловско, който е минавал по билото на  Стара планина цели шейсет пъти.
Близо 30 години най-доброто постижение за най-бързо преминаване пеша е на Любомир Палакарчев, 5 дни и 14 часа, направено през 1987 г. На 11 август 2015 г. Божидар Антонов го подобрява, завършвайки за 5 дни, 10 часа и 10 минути, с 3.50 часа по-добро време от това на Палакарчев. 18 дни по-късно, на 29 август 2015 г., Кирил Николов – Дизела поставя нов рекорд, преминавайки маршрута за 4 дни, 13 часа, 5 минути и 30 секунди, с около 21 часа по-малко от Божидар Антонов.
10.08.2017, 16:04 часа
2146 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha