Европейската комисия официално ни поиска в Шенген

Европейската комисия официално ни поиска в Шенген Европейската комисия официално настоя България и Румъния в най-скоро време да влязат в Шенген и подкани Европейския съвет да разгледа в близко бъдеще това решение.
Това става ясно от публикуваните от ЕК предложения за мерки съхраняване и укрепване на Шенгенското пространство. Тяхната цел е подобряване на сигурността и опазване на европейските свободи.
В съобщението се казва, че комисията "приканва Съвета да вземе скорошно решение за пълното интегриране на България и Румъния в Шенгенското пространство, а Хърватия да стане негов пълноправен член, ако е налице спазването на всички критерии."
Официалната позиция на комисията е базирана на изнесената на 13 септември реч на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз.
Комисията предлага да актуализра Кодекса на шенгенските граници, за да адаптира разпоредбите за временно повторно въвеждане на граничен контрол по вътрешните граници към настоящите нужди в отговор на променящите се и постоянните заплахи за обществения ред или вътрешната сигурност. Посочва се обаче, че това ще става след по-строги процедури, за да се гарантира, че граничният контрол по вътрешните граници ще остане изключение, а не правило.
27.09.2017, 14:38 часа
686 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha