Боли ви главата? Ето какво първо трябва да направите

Боли ви главата? Ето какво първо трябва да направите Лекарствата за главоболие са едни от най-търсените препарати. Честоизползваната им разновидност са аналгетиците. Прилагат се за облекчаване на еднократните пристъпи и болката при различни заболявания.
Разбери себе си
Основната трудност при избора на лекарство за главоболие е да се разбере истинската причина за възникването му. Опитите за облекчаване на това състояние, действайки на случаен принцип, може да се окажат неуспешни. Освен това, има вероятност да потиснете болката, без да разберете източника й. В този случай, след известно време може да настъпи нов пристъп.
Цефалгията, както се нарича усещането за болка в областта на главата, може да бъде отделно, самостоятелно заболяване. Но също така много често е симптом на друга болест. Характерни особености отличават първичното от вторичното главоболие.
Към вторичния тип се отнасят болкови пристъпи, които са следствие от редица заболявания. Цефалгията може да се дължи на настинки, грип, различни УНГ заболявания, менингит. Може да е провокирана от съдови заболявания, вегето-съдова дистония, хипертония, повишено вътречерепно налягане. Усещането за болка може да бъде в резултат от травми на черепа, нараняване на лицето или шията. И накрая, подобни симптоми могат да бъдат наблюдавани при психични разстройства. За успешното лечение на вторичния тип главоболие е необходимо първо да се определи и отстрани източникът му.
Първичните пристъпи се приемат за самостоятелно заболяване. Те се различават по естеството на симптомите на болка. Например, при мигрена главата боли и пулсира от едната страна. Това състояние може да бъде придружено от гадене или дори повръщане. Клъстерното главоболие се характеризира с едностранни “стрелкащи” болкови пристъпи. Те обикновено се локализират в областта на очите. Към първичния тип също така се включват различните невралгии.
Често срещана е такава разновидност на първичната цефалгия като главоболие от напрежение. То се характеризира с притискаща болка, която, обикновено, не е твърде силна, но продължителна. Болката може да се появи в областта на тила, челото, горната част на главата, понякога се простира към шията. Това състояние е причинено от стрес, тежка умора. Може да се случи и ако човек е бил в неудобна поза дълго време. Например, след цял ден работа зад бюрото. Ефективната помощ в такива случаи може да бъде хапчето за главоболие, подходящо избрано, съобразено с конкретните симптоми.
Необходими мерки
Какво да направите, когато ви заболи главата? Първо, трябва да се опитате да определите какво е причинило това. Разбираемо е, че болезнените усещания, причинени от травма или инфекциозно заболяване, не могат да бъдат излекувани с обезболяващи препарати. В тези случаи аналгетиците се използват само като помощно средство за временно облекчаване на състоянието.
Понякога човек не разбира веднага, че състоянието му изисква медицинска намеса. Но си струва да бъдете бдителни, ако болката е много силна, необичайна или продължителна. Ако това се случи, трябва да се консултирате възможно най-скоро с лекар.
В ежедневието цефалгията често възниква от умора и стрес. Можете да се отървете от нея дори без лекарства. Понякога най-доброто средство е разходка на чист въздух, отмора, почивка, сън. Ако главата ви боли поради пренатоварване на мускулите, струва си да си направите масаж на врата и раменете, за да възстановите кръвния поток.
Особености на болкоуспокояващите препарати 
Към днешна дата има много групи от такива лекарства. Те имат различни форми, различават се по активните си вещества и тяхната концентрация.
Лекарствата на основата на парацетамол са много често срещани. Те се използват при главоболие, а също така имат противовъзпалителни и антипиретични свойства. Поради някои нежелани реакции, те трябва да се приемат с повишено внимание.
Добре известни са и лекарства на базата на ацетилсалицилова киселина, т.е. аспирин. Те също имат противовъзпалителен ефект. Поради това често се използват при инфекциозни заболявания.
Лекарствата, съдържащи аналгин, амидопирин, са също доста популярни. Сега лекарите съветват да ги приемаме само когато са абсолютно необходими, тъй като имат много странични ефекти. Освен това съществуват редица противопоказания за приемането им. Те обаче са много ефективни за бързото облекчаване на симптомите на болка.
Сега новите аналгетици печелят популярност. Те включват лекарства, съдържащи ибупрофен, натриев метамизол, както и други активни съставки.
Лекарствата със сложен състав се считат за много ефективни. Те съдържат няколко вещества, които се допълват взаимно. Освен аналгетичните компоненти, те могат да съдържат и вещества, които подобряват действието на основните съставки. Например, кофеин или лимонена киселина.
Една от най-честите причини за главоболие е натрупването на определени метаболитни продукти в кръвта.
Ако главоболието е свързано с нарушаване на функционалното състояние на органите и системите на тялото, тогава трябва да се лекува основната болест. Лекарят трябва да разбере причините за честото главоболие, тъй като това е от голямо значение за правилния избор на лекарства.
При преумора ви препоръчваме топла вана или поне да сложите краката си до глезените за 10-15 минути в леген с вода. Добре е да изпиете топла настойка от мента (1 чаена лъжичка на 1 чаша вряла вода) или да хапнете херинга, която (според народната медицина) обикновено помага при психична преумора.
02.10.2017, 14:38 часа
3126 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha