Ремонтират най-голямата църква в Лом

Ремонтират най-голямата църква в Лом Строители от Самоков обновяват сградата на храм „Успение Богородично” в Лом. Отец Нестор, енорийски свещеник към храма, очаква ремонтните дейности да приключат в началото на месец ноември.   
„Ремонтът на храм "Успение Богородично" се осъществява със съдействието на Видинската света митрополия, по програма Развитие на селските райони, и с активната подкрепа на протосингела на митрополията архимандрит Антим. В момента се ремонтира покривът на сградата, външната фасада и се подменя ел. инсталацията. Ще се извърши и вътрешно освежаване на храма, както и основен ремонт на прилежащата постройка към него. Храмът е отворен за посещения всеки ден, въпреки ремонта, от 8 часа до 19 часа, но богослуженията и неделните служби ще се извършват в борунската църква „Свети Никола Стари”, докато траят ремонтните дейности ", каза отец Нестор.  
Съборният храм "Успение Богородично" е най-големият в града. Неговият строеж започва в 1863 г., но е спрян от местната турска власт. След Освобождението храмът е завършен в годините 1894-97 г., и е осветен тържествено през лятото на 1906 г. Той е архитектурен паметник на културата от 1974 г. Неговото изграждане е дело на прочутия майстор Георги Новаков - Джонкар от с. Тресонче, Македония. Иконостасът е направен в началото на ХХ век. Стилът му е повлиян от руски тип икони, но се налага изработка от виенски модерен тип, характерен за градовете по Дунав от края на ХIX век. За последно храмът е реставриран от община Лом през 2005 г. по програма "Красива България".
19.10.2017, 09:59 часа
1766 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha