Даваме на Германия издирван за 1 млн. евро неплатени данъци

Даваме на Германия издирван за 1 млн. евро неплатени данъци Бургаският апелативен съд потвърди Европейска заповед за арест на немски гражданин, издирван за укрити данъци за близо 1 млн. евро.
42-годишният Мурат И. ще бъде предаден на немските съдебни власти в гр. Дуйсбург, за да бъде разследван за престъпления, свързани с избягване установяването и плащането на данъчни задължения и вноски за държавно обществено осигуряване за над 1. млн. евро.
Апелативен съд – Бургас не уважи жалбата на германския гражданин и потвърди допуснато изпълнение на Европейската заповед за арест.
Мурат И. се издирва от властите в Германия от октомври 2017 г. с цел провеждане на наказателно преследване за извършени в периода 2014-2015г. общо 42 престъпления в съучастие със З. И, . като най-тежките от тях се наказват с лишаване от свобода от 10 години.
Като управител на търговско дружество в посочения период Мурат И. е укрил и не е платил данък общ доход в размер на 137849.49 евро и осигуровки на служителите си в размер за 239 889.27 евро от м. март 2014 г. до м. януари 2015 г. и 586 195.16 евро от м. февруари до м. декември 2015 г.
Престъпленията имат аналог в българския Наказателен кодекс, според който за укриване на данъци в особено големи размери се налага наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на имущество, а за укриване на осигуровки е предвидено наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода и също конфискация имущество.
Според въззивната инстанция Прокуратурата на гр.Дуйсбург, Германия е спазила всички изисквания на Закона за екстрадиция и Eвропейска заповед за арест. При този вид производства българският съд няма правомощия да проверява истинността на описаните престъпления. Той е длъжен да спази заповедта за арест след като тя е съобразена по форма и съдържание със закона.
От друга страна немските власти са дали предварително гаранция, че в случай на осъждане на исканото лице с влязла в сила ефективно присъда, ако пожелае Мурат И. ще бъде върнат в България, за да изтърпи наложеното му във Федерална Република Германия наказание. Той има адресна регистрация и в България, в Аспарухово, Варненско.
До фактическото му предаване на съдебните органи на Германия Мурат И. ще остане задържан под стража.
Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на обжалване.
23.11.2017, 11:10 часа
835 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha