Андрей Райчев: Слабите в БСП обвиняват Корнелия Нинова, но грешат. Ще си отидат

Андрей Райчев: Слабите в БСП обвиняват Корнелия Нинова, но грешат. Ще си отидат „ГЕРБ нямаха опозиция доскоро. Сега, с Корнелия Нинова, начело на БСП, имат. Корнелия Нинова провежда с желязна ръка смяната на поколения в партията като явление в БСП. Обвиняват я слабите в партията, но грешат и ще си отидат”, коментира пред Би Ти Ви социологът Андрей Райчев.  
„Нинова, ако в нещо греши, това е в прекалено агресивното си желание много бързо да има развръзка. Не мисля, че това е възможно. Нинова има много по-дългосрочна задача, отколкото си представяше. Тя трябва да си направи сериозен извод – след блестящата победа на президентските изборите, заживя в сюжета, че тръгваме да взимаме властта”, заяви още Райчев. „Но не е съвсем така. Първо, нямаш съюзник. Кой ти е съюзник?
„Компроматът по принцип не действа, ако противникът ти го нанесе”, каза Райчев по повод твърденията около приватизацията на „Техноимпекс”. „Има значение, когато зад тебе започнат да го повтарят. Става сандвич. Проблемът не е, че обвиняват Нинова в смехотворни, според мен, истории. Проблемът е, че зад гърба й започват да го повтарят. Няма да стане. Защо? Защото нападащите я са отиващите си в БСП. Смяната на поколенията ще отнеме година-две. В момента Нинова има асо пика в ръката. То звучи така: вътрешни избори в партията. След победите й представата, че тази партия ще я махне, не е възможна. Всичко й се случва, защото тя е силна.”
По думите на Райчев Нинова още не се е изградила като алтернатива: „Тя тръгна в политиката малко като Орбан. Но това не е позицията, с която можеш да спечелиш България. Тя има време да преосмисли нещата.”
Според Райчев във външнополитически план 2017 г. е била лоша за света, но хубава за България. „България никога не е била в центъра на събитията, ние винаги сме създавали проблемите. Никога не сме ги решавали. Сега за първи път стигаме до ситуацията тук да идват всички балкански лидери, ние да даваме акъл и наистина това идва дюшеш на България”, каза още Райчев. Според него Западът иска стабилност на Балканите заради ситуацията и позициите на Турция.
„ДПС политически дължи много на Борисов и е заинтересована от тази връзка. Благодарение на него Реджеп Ердоган прекрати агресията си срещу тях. Те нямат интерес Борисов да пада”, коментира Райчев.
„ДПС беше смъртно ранена с Лютви Местан. Това е рана много близка до сърцето. Бойко Борисов направи нещо като голяма сделка с тях и тя не е задкулисна с уговорки. Все едно им каза – ето, аз спасявам ДПС, но ако обичате… И те обичат”, коментира още Андрей Райчев.
„Спомнете си изборите – най-вълнуващият въпрос беше ще направи ли Лютви Местан парламентарен пробив. Турция организираше партия в страната ни и плашеше с едни бежанци на границата и вижте сега – в резултат от това, че Борисов успя да избори своя посланическа роля, той е единственият, който има легитимното право да защитава Реджеп Ердоган в Европа”, поясни Райчев.
По думите му „сделката” между българския премиер и турския президент е била мигрантите да не минават границата и Местан да бъде „демонтиран” изцяло.
26.12.2017, 12:21 часа
1019 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha