​Враца ще развива ИТ индустрията в града, изграждат център за обучение на програмисти

​Враца ще развива ИТ индустрията в града, изграждат център за обучение на програмисти Община Враца и Висшето училище по телекомуникации и пощи / ВУТП/ ще развиват ИТ индустрията в града, като подготвят бъдещи кадри в тази област. Това съобщи кметът на Враца Калин Каменов на пресконференция днес.
Предстои между общината и ВУТП съвсем скоро да бъде подписано споразумение за подготовка на квалифицирани технически кадри, което ще се реализира в следващите няколко години.
За тази цел предстои да бъде изграден център за компетентност по информационни технологии и мобилни комуникации в града под Околчица, като местната управа има за задача да намери подходящо място.
Ректорът на висшето училище проф. д-р Димитър Радев обяви, че сътрудничеството между двете институции е било търсено от години.
По думите на кмета Калин Каменов целта е да се подготвят кадри за нуждите на бизнеса в региона.
С подписването на споразумение между двете страни ще се стартира и кандидатстването за средства за изграждането на центъра.
„С това ново начинание си поставяме амбициозната цел да подготвим висококвалифицирани кадри, за да може бъдещите инвеститори да имат тези компетентни кадри, които да развиват тяхната дейност. Враца има вече основата на ИТ обучението, благодарение на "Враца софтуер общество" и на Професионалната техническа гимназия. База вече има и от тук насетне вече ще може да имаме следващото високо ниво, което ще даде възможността на тези хора да останат във Враца и да бъдат после на разположение на бизнеса в града“, посочи Каменов.
Той уточни, че вече се работи по варианта да се започне подготовка на хора още тази година.
Бъдещите специалности, в които ще се обучават кадри, ще са като тези, които се изучават и във ВУТП, а именно: софтуерно проектиране, компютърно администриране на софтуерни приложения, телекомуникационни технологии, безжични комуникации, мобилни комуникации и интернет и др.

 
16.03.2018, 15:26 часа
4987 3
Коментари

Петръ Муканина

16.03.2018, 23:40 часа
Даровит, умен и идеен като кумецо.

Българин

16.03.2018, 21:40 часа
Браво,поканете всички от циганските махали,правите ги парамедици -направете ги и програмисти те много знаят!България умира!

Похвално

16.03.2018, 16:53 часа
Докато се намерят подходящите места за бизнес и училища то мандата ще си изтече и ще си останат голите обещания! Две години как търси подходящи места! В Монтана заработиха четири завода язък че всичко ни е от герб
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha