Раздадоха награди за принос в културата във Видин /снимки/

Раздадоха награди за принос в културата във Видин /снимки/ Кметът на Видин е удостоен с диплом и юбилеен медал от Синдиката на българските учители. Наградата бе връчена по време на тържествената церемония, която oбщина Видин организира в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на откритата сцена в Крайдунавския парк. Юбилейният медал „25 години – СБУ“ бе връчен на кмета Огнян Ценков от Евлогия Манджукова, председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители и областен координатор. Отличието е за постигнати високи резултати в съвместната дейност и личен принос за развитие и усъвършенстване на социалното партньорство.
Отбелязването на 24 май започна по традиция с празнично шествие от СУ „Цар Симеон Велики“ до Художествената галерия „Никола Петров“. Стотици хора се събраха, за да наблюдават церемонията по награждаването на изявени деятели в областта на образованието, културата и изкуството. Началото бе поставено с изпълнението на химна „Върви, народе възродени” от духовия оркестър на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и рецитиране на стихове от четвъртокласниците Даная Любомирова от ОУ „Любен Каравелов“ и Алекс Ахчиев от ОУ „Иван Вазов“.
Приветствие по повод празничния ден поднесе кметът на Община Видин Огнян Ценков.„Въздигането на Светите братя Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители е напълно заслужено. Благодарение на тяхното дело народът ни оцелява през мрачното време на османското владичество, съхранява своята идентичност, пише своята история и гради националното си самочувствие. В България 24 май не е само официално събитие, а истински народен празник. Така е и за всички нас, видинчани. За мен е огромна радост, че мога да ви поздравя с тази знаменателна дата. Да изразя уважението си към труда на всички, които работят в сферата на образованието, науката, културата и изкуството. Многократно и ясно Община Видин показва, че развитието във всички тези направления е сред нейните основни приоритети“ – каза той в словото си. Ценков припомни най-важните постижения като откриването на филиал на Русенския университет във Видин; успешната работа по проекти за развитието на образователната инфраструктура; одобрението за финансиране по Националната програма за оптимизация на училищната мрежа; осигуряването на средства за извършване на строително-монтажни работи и за оборудване в две видински училища, като изрази своята благодарност към правителството за подкрепата; постоянната грижа за културно-историческите паметници; реализирането на богата културна програма и много други. “Пожелавам на всички, които отбелязват празника, да бъдат днешните будители, да разпръскват светлината на книжовността, да създават прекрасни творби и произведения на изкуството в името на България. Нека той е още един повод да бъдем сплотени като нация и да уважаваме своите традиции“ – заяви видинският кмет и честити на присъстващите 24 май.    
Поздравления за празника поднесоха Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, началникът на Регионално управление на образованието Веселка Асенова и областният управител на Видин Албена Георгиева. Сред официалните гости бяха народният представител Росен Живков и председателят на Общински съвет – Видин Генади Велков.
Кметът на oбщината връчи традиционните награди на изявени деятели в две категории – „Образование“ и „Култура и изкуство“. Отличените с плакети тази година са: Лили Андреева (старши учител в Детска градина „Арабела“) - „Учител на годината“ в предучилищното образование; Колетка Павлова (старши учител в ОУ „Любен Каравелов“) - „Учител на годината“ в начален етап; Валя Каменова (старши учител в Основно училище „Иван Вазов”) - „Учител на годината“ в прогимназиален етап; Цеца Асенова (старши учител в Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“) – „Учител на годината“ в гимназиален етап; Валентина Митова (старши учител в Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев”) - „Учител в професионалното образование“.
Специална награда за принос в общността като координатор при изпълнение дейностите на проекта “Спортни училища за социална интеграция”, реализиращ се в Община Видин, съвместно с Фондация “Реал Мадрид” и Фондация “Приятели на спорта” получи Светлина Вълчева - старши учител в ППМГ „Екзарх Антим I”.
В категория „Култура и изкуство“ номинациите бяха две: индивидуална и колективна награда. Носител на отличието „Деятел на културата и изкуството“ станаАнета Дръгушану - художник.Сдружение „Видински фонд „Читалища“, с председател Славена Петрова, получи грамота.
Тази година с почетното отличие „Неофит Рилски“ за дългогодишна, цялостна и професионална дейност в системата на предучилищното и училищното образование от Община Видин бяха удостоени трима учители – Георги Иванов от ППМГ „Екзарх Антим I“, Ели Янакиева от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Васка Здравкова – директор на ДГ „Желязко Попниколов“. Наградите от името на министъра на образованието и науката връчи Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието - Видин. Носител на Третата ежегодна индивидуална награда „Антим I Видински“ за 2018 г. за изключителни постижения в учението стана Деян Емилов от ППМГ „Екзарх Антим I.
Тържеството завърши с празничен концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“.
24.05.2018, 16:05 часа
1569 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha