Заразените с хепатит А стават все повече

Заразените с хепатит А стават все повече Бум на Хепатит А в столичните квартали "Факултета" и "Красна поляна". Вече са засегнати няколко училища и детски градини. Огнището на Хепатит А тръгва от квартал "Факултета". През юли за първи път са били регистрирани 6 случая, а на 27 септември броят на лекуваните и заболелите е бил вече 86. Повечето заболели са на възраст между 2 и 16 години. Заразени деца са регистрирани вече в няколко детски учебни заведения. От РЗИ - гр. Ловеч пък съобщават за нови 17 регистрирани пациента със заболяването.
"Има реална опасност ваксините за хепатит А да се окажат недостатъчни. Те са в списъка на т.нар. препоръчителни ваксини, а това означава, че предлагането им се определя от търсенето на гражданите. То пък от своя страна не е много голямо, освен в случаите, когато възникне епидемия", коментира пред Bulgaria ON AIR епидемологът проф. Мира Кожухарова.
Болестта на мръсните ръце, както още я наричат, може да протече и без клинични симптоми като отпадналост и липса на апетит, това обаче не значи че хората, които са заболели не са носители. "Хепатит А е един сериозен и перманентен проблем за България. Докато ваксините са в свободна продажба, те никога няма да достигат. А за да се промени това, е необходимо те да бъдат вкючени в имунизационния календар, т.е. да стане част от задължителните детски ваксини. Тогава и държавата ще бъде длъжна да осигурява достатъчен брой", подчерта специалистът.
Проф. Кожухарова отбеляза също, че към момента ситуацията със заболелите в страната ни не е обезпокоителна, въпреки че има епидемичен взрив. По-добре обаче би било да се взимат превантивни мерки, за да не се стига до това.
04.10.2018, 10:02 часа
987 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha