Писателят Юлий Йорданов с първа награда за белетристика

Писателят Юлий Йорданов с първа награда за белетристика Славянското дружество в България в сътрудничество със столичните народни читалища „Христо Смирненски” и „Райко Алексиев” обявиха в чест на 140-годишнината от освобождението на България от османско управление национален литературен конкурс. В него изпитаха перата си повече от сто творци от цяла България. Те премериха сили в две възрастови групи: до 18 и над 18-годишна възраст, в жанровете поезия, проза и публицистика.
Жури под председателството на големия български поет Драгомир Шопов се запозна и анализира представените над 150 произведения. За чест на литературния клуб „Кръстьо Пишурка” при народното читалище „Постоянство 1856” в Лом неговият художествен ръководител литературният критик Юлий Йорданов – единствения в крайдунавския град член на Съюза на българските писатели, се представи в литературното състезание с разказа „Орелът с ангелската душа”. И… журито единодушно му присъди първа награда.
Тържествената церемония по отчитане резултатите от конкурса беше открита от главния секретар на Славянското дружество в България Крум Лазаров. Той сърдечно приветства творците и им пожела нови дръзновения с перото и за в бъдеще.
Поетесата Веселина Иванова – член на журито - обяви преценката на журиралите и прочете създадения протокол. Тя връчи и наградите на отличените автори. „В последния четвърт век Юлий Йорданов се изяви като съвестен и ценен автор, заел се с трудната задача да представи пред културната общественост духовния облик на неговия роден Ломски край, на културния живот в Северозападна България – коментира преди тържеството председателят на журито Драгомир Шопов. - Словото на Йорданов е прецизно, точно, поднесено грижливо, с чувства за дълг и увлекателност у читателската аудитория. Винаги, когато съм разгръщал неговите книги, съм усещал верността и обичта му, на писателския му почерк към българския дух, уважението към миналото с респектиращия поглед на талантлив творец.”
„Радостен съм, че в годината, когато честваме 105-ия рожден ден на Съюза на българските писатели и 85-ия рожден ден на нашия литературен клуб, се изкачих на върха, като ми бе присъдена най-високата награда за белетристика. Това е третото ми поредно награждаване в национален конкурс, домакин на който е Славянското дружество в България и народните читалища „Христо Смирненски” и „Райко Алексиев” в София”– каза на церемонията Юлий Йорданов.
 
09.11.2018, 14:12 часа
656 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha