Новите конституционни съдии се заклеха

Новите конституционни съдии се заклеха Новите конституционни съдии се заклеха в присъствието на президента, председателя на Народното събрание, председатели на съдилища.
Церемонията се води от бившия главен прокурор Борис Велчев, сега конституционен съдия.
Клетва положиха излъченият от парламента Красимир Влахов, назначеният от квотата на президента Атанас Семов и двете съдийки, избрани от квотата на съдиите, Павлина Панова - от ВКС и Надежда Джелепова-Рангелова - от ВАС.
Президентът Румен Радев смята, че действията на прокуратурата, с които бе инициирана проверка на причините за отказ от образуване на разследване срещу издигнатия от него конституционен съдия Атанас Семов, са с политическа цел. Така Румен Радев окачестви пред медиите, след церемонията по встъпване в длъжност на новите конституционни съдии, оповестената от прокуратурата преди няколко дни проверка.
Нямам друго обяснение затова, че тази проверка е инициирана сега и още повече, че тя касае приключили действия през 2016 г., коментира държавният глава.
Конституцията на Република България гласи, че членовете на Конституционния съд се ползват с имунитета на народните представители. Според върховния закон Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите от Конституционния съд е 9 години. Те не могат да се избират повторно на тази длъжност. Съставът на Конституционния съд се обновява през три години от всяка квота по ред, определен със закон. Съгласно Закона за Конституционния съд съставът му през първия мандат се обновява по жребий, а след изтичане на 3-годишния срок съставът на съда се обновява с двама представители от квотата на Народното събрание и с по един от квотата на президента и на съдебната власт. След изтичане на 6-годишния срок съставът се обновява с двама представители от квотата на президента и с по един от квотата на Народното събрание и на съдебната власт.
 
13.11.2018, 12:11 часа
642 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha