Румяна Ченалова осъди прокуратурата за 20 000 лв.

Румяна Ченалова осъди прокуратурата за 20 000 лв. Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившата съдийка Румяна Ченалова заради незаконните обвинения в престъпления по служба, които ѝ бяха повдигнати във връзка с делата "Белведере" и "Соло".
Това е решил Софийският апелативен съд (САС) на втора инстанция и е увеличил пет пъти обезщетението на Ченалова по Закона за отговорността на държавата, което градският съд беше определил на 4000 лева, съобщи "Лекс".
Преди две години бившата съдийка заведе иск срещу прокуратурата за 200 000 лева само заради обвиненията по казусите "Белведере" и "Соло". По тях делото срещу Ченалова беше прекратено още през 2017 г., а след това в специализираните съдилища продължи само процесът за длъжностни и документни престъпления, по които в края на миналата година тя беше напълно оправдана. До този развой се стигна, след като Ченалова беше призната за виновна от закрития вече спецсъд само по обвинение за документно престъпление, но то беше прието за маловажен случай, а давността беше изтекла, тъй че и за него не беше наказана.
Скандалът около нея започна през 2014 г. именно покрай казуса "Белведере", когато тогавашният посланик на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан каза, че в съдебната система в България има гнили ябълки, като имаше предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания "Белведере", по което съдия беше Ченалова, и тя беше обвинена за престъпление по служба.
През 2015 г. съдийката беше обвинена и за това, че след като оправда и пусна от ареста двойния убиец от „Соло“ Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остана на свобода, след което се укри от правосъдието. След това Тодоров беше осъден на доживотен затвор. Едва миналата година той беше задържан в Узбекистан, а преди месец беше върнат в България за изтърпяване на наказанието.
Още през 2017 г. разследването по тези случаи срещу Ченалова беше прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с "Белведере", а деянието ѝ по делото "Соло" беше прието за несъставомерно. Затова и преди две години тя заведе иск срещу прокуратурата само заради тези обвинения, тъй като делото по другите обвинения продължаваше.
На първа инстанция съдия Стилияна Григорова от градския съд присъди само 4000 лева обезщетение на Ченалова, тъй като проблемите, които тя описва в иска си, са се дължали не само на това разследване, а са били в резултат и на неприключилото все още тогава друго дело. Освен това съдът отбеляза, че Ченалова е търпяла негативи и от уволнението си от съдебната система, което обаче е резултат от установени и потвърдени от Върховния административен съд нарушения по казуса "Белведере". Не на последно място градският съд беше посочил, че разследването срещу Ченалова беше прекратено заради липса на достатъчно доказателства, а не поради несъставомерност, например.
Въпреки тези аргументи обаче, съставът на САС с председател и докладчик Ралица Димитрова приема, че обезщетението на Ченалова е твърде ниско за вредите, които е понесла. В решението на втората инстанция се казва, че трябва да бъде отчетен страхът, който бившата съдийка е изпитвала, че може да бъде осъдена, както и това, че е била обвинена в две тежки престъпления. САС изрично подчертава, че Ченалова е била обвинена за извършени престъпления по служба и то именно в качеството ѝ на съдия.
Това решение не е окончателно и може да бъде атакувано и пред върховния съд.
17.04.2024, 13:39 часа
336 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha